nlc.hu
Mézeskalács
Kóstoló a múltból

Kóstoló a múltból





A hagyományok ereje mindenen felülkerekedik. A családokat összetartó szokások talán éppen ünnepi pillanatokban erősödnek fel. A hétköznapokban nincs is idő ezzel foglalkozni. Egy család összetartozását határozza meg a múlt, az, ahogy az ősökkel és az ősöktől kapott tudással bánnak.
A régmúlt asszonyai mindent az anyjuktól és a nagyanyjuktól tanultak meg. A főzés, a háztartás vezetése, a gyereknevelés, a tisztaság, a rend és a szomszédokkal való jó viszony mind-mind asszonyi praktikák által maradt fenn és hagyományozódott  tovább.
Milyen jó lenne bekukucskálni időnként egy kis lyukon át abba a békebeli régmúltba! Körner András, az Egyesült Államokban élő magyar szerző éppen ezt teszi. Saját családjának múltjába enged bekukucskálni. Egy XIX. századi magyar zsidó háziasszony mindennapjai és konyhája elevenednek meg a lapokon. De ennél sokkal több, a korszak, a korszakban élő, lüktető dunántúli kisváros, az emberek, akikkel kapcsolatban álltak, a tárgyak, a helyek. A könyv főszereplője Riza néni, a szerző nagyanyja – talán éppen ettől válik még bensőségesebbé, még személyesbbé minden apró emlék, amely a könyben felidéződik. A szerző saját lányainak kezdte írni a régi recepteket, aztán a receptek nyomán felötlő emlékeket, aztán az emlékekben felsejlő képeket rajzolta meg, és mindezt egy gyönyörű, meghitt könyvbe rendezgette. Számtalan érdekes recepttel, olyanokkal, amelyeket a mai alapanyagra igazítottak, így bárki elkészítheti őket. Családtörténet, receptkönyv, korrajz és személyes vallomás egy kötetben


• Körner András: Kóstoló a múltból     3595,-  Vince Kiadó »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top