Mézeskalács

A karácsonyi pulyka

Õseink igencsak meglepõdnének, ha látnák, manapság sok karácsonyi asztal ünnepi étke a pulyka. A magyar hagyomány szerint ünnepkor szárnyasnak nincs helye az asztalon.





A régi karácsonyi ételsorban a sertéshús volt az egyetlen megengedett húsféleség, azért, mert a disznó “előretúr”, vagyis szerencsét hoz, míg a baromfi “hátrakapar”, ezért elkaparja a szerencsét is. Az ételsorban a gazdagságot szimbolizálta a hal, a mákos tészta, a bab, a lencse.
Szentestén böjtöltek, majd karácsony napján ünnepi étkek kerültek az asztalra a bőség jegyében.
Manapság sok helyen – elsősorban a vallásos családoknál – tartják a böjtöt, máshol azonban már a gyertyagyújtással együtt kezdetét veszi a nagy trakta. Amelyiknek az utóbbi években az egyik legfontosabb szereplője a pulyka.





Amerikából jöttem

Mondhatná a pulyka, ha nem éppenséggel konyhakész állapotban találkoznánk vele a karácsonyi bevásárláskor. Az egészben sütött hatalmas madár az egyike azon kevés ételeinknek, amelyeket az Újvilágból kaptunk. A legenda szerint úgy háromszáz esztendeje az új-angliai telepesek pulykával, áfonyaszósszal, cukrozott jamgyökérrel és sütőtökpitével ünnepelték az első takarmány-betakarítást, azt, hogy szerencsésen túlélték a telet, és hogy lesz elég ennivalójuk a következőre.
A Hálaadás napján tehát szinte kötelező egészben sütött pulykát enni, igaz, ma már – a korábbi yamgyökér helyett – inkább krumplipüré dukál hozzá.
A hálaadás-napi pulykából Angliában lett karácsonyi lakoma, méghozzá a gesztenyével töltött változat terjedt el. A gesztenyét az igazi, főtt és tört, sósan ízesített gesztenye jelenti ebben az esetben. Kanadában és az Egyesült Államok nagy részén is pulykasült kerül ilyenkor az asztalra.






A magyar pulyka


Nálunk a háztartásokban nincs a hatalmas pulyka megsütéséhez szükséges sütő, viszont a kereskedelem idomult az igényekhez. Az úgynevezett bébipulyka bőven belefér egy átlagos sütőbe, aki tehát egészben akarja átélni a hangulatot, az válassza ezt a fajta pulykát!
A legtöbb háziasszony általában csak pulykamellet készít az ünnepi lakomára. Az egészben sütött, töltött, gyümölcsökkel, vagy éppen zöldségekkel gazdagított pulykapecsenye lassan hagyománnyá válik a magyar karácsonyi étkek között.


Pulykavariációk





czm
Az én kedvencem karácsonykor pulykából és aszalt szilvából az alábbi:

Aszalt szilvás pulykamell
són sütve


Hozzávalók 2 főre számolva:
• 4 szelet pulyka mell filé
• 10 vékony szelet bacon szalonna
• 10 vékony szelet füstölt szalonna
• 1 csomag (kb. 15-20 dkg) aszalt szilva
• só, bors, szerecsendió
+ 1 kg durva só a tepsibe

Előkészítés: Az aszalt szilvát átmossuk, és egy éjszakára langyos vízbe beáztatjuk.


Elkészítés: A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, ízlés szerint megszórjuk sóval, borssal és szerecsendióval. A kétféle szalonnából összesen 4 szeletet (2 ilyen, 2 olyan) felváltva egymás mellé fektetünk, hogy kissé fedjék egymást. Erre tesszük a húst, majd az egyik végébe felsorakoztatunk néhány szem (kb. 5-6) kimagozott szilvát. Az egészet feltekerjük. A tepsibe beleszórjuk a kiló sót, és erre fektetjük a húsroládokat. Előmelegített sütőben kb. másfél óra alatt pirosra megsütjük. Burgonyapürével és birsalmakompóttal, valamint egy kis rosé borral isteni vacsora.


Próbáljátok ki, gyors és nagyon finom!

Sherpa01

Gesztenyés-gombás pulykatekercs

Hozzávalók: 30 dkg pulykamellfilé (2 vékony,nagy szeletre vágva), 20 dkg gesztenyemassza (nem cukros!), 20 dkg gomba, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött bors, 1 ek konyak, 1 ek liszt, 1 ek zabpehely, 2 ek olaj, 2 dl tejföl
A pulykamellszeleteket húskalapáccsal kiveregetem és megsózom. A gombát megtisztítom és vékonyra szeletelem. A hagymát és a fokhagymát tisztítás után nagyon finomra metélem, és a forró olajon üvegesre futtatom, majd ráteszem a gombát. Megsózom, megborsozom. Befedem, és a saját levében puhára párolom.
Ezután egyharmad-kétharmad arányban kettéosztom. A kisebbik adagot összekeverem a finomra vágott petrezselyemzölddel,a kissé felvert tojással, 1 evőkanál tejföllel, a konyakkal és a szétmorzsolt gesztenyemasszával. 15 percre félreteszem.
A megmaradt párolt gombára ráöntök 2 dl vizet, megsózom, megborsozom, és felöntöm a tejföllel simára kevert liszttel. Folytonosan kevergetve sűrűre főzöm. A pulykamellszeleteket külön-külön nagy alufólialapra terítem. A húsra felkenem a tölteléket, és a húst az alufólia segítségével felcsavarom, majd be is csomagolom, és a két végét jól összezárom. Nagy lábosban annyi sós vizet forralok, amennyibe a két rolád “úszva” belefér. 40 percig kis lángon főzöm, majd a léből kivéve hagyom kihűlni. Tálalás előtt ferdén felszeletelem, köréöntöm a gombamártást, és a sütőben átforrósítom.

(Előre elkészíthető, és a mélyhűtőben tárolható.)


kneifela
Van egy klassz gesztenyés pulyka receptem. Nálunk nagy favorit.
Hozzávalók:
• 8-10 plykamell szelet
• kb 30 dkg darált sertéshús
• kb 5 dkg bacon ledarálva
• 1 csomag gesztenyepüré (lehet édes is)
• 8-10 bacon szelet (főtt, füstölt vákumcsomagolt)
• só, bors


A pulykamell szeleteket vékonyra klopfolom, sózom.
A töltelékhez jól összekeverem a többi hozzávalót, sózom borsozom. Jó evőkanálnyi mennyiséget teszek minden szelet húsra, és felgöngyölöm. Minden hús csomagot betekerek bacon-be. Kb 200 C-on sütöm először lefedve, majd ha már jó puha, akkor leöntöm róla a pecsenyelevet és jól megpirítom a tetejét.


Krumplipürével és kiwi mártással kínáljuk.


A kiwi mártáshoz 6-8 kiwit meghámozok, félbe vágom, kevés vízzel puhára főzöm (forrástól kb 6-8 perc). Kevés cukorral szelidítem az ízét, összeturmixolom és kész.


Viszonylag kevés munkával finomat tehetsz az asztalra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top