Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg kicsontozott báránylapocka,
- 2 ek. olívaolaj,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só,
- őrölt bors,
- fél pohár fehérbor,
- 4 szelet fehér kenyér,
- fél l tej,
- 1 cs. petrezselyem,
- 1 cs. majoránna,
- 1 cs. kakukkfű,
- 3 dkg vaj,
- 1 tk. keményítő,
- 1 tojás.
Elkészítés:
A báránylapockát 3-4 helyen, néhány centi mélyen beirdaljuk. Serpenyőben felhevítjük az olajat, és beletesszük az egyik meghámozott fokhagymagerezdet. Aranybarnára pirítjuk, majd kivesszük, és az olajban minden oldalán alaposan elősütjük a húst. Ezután a húst áttesszük egy tűzálló tálba, megsózzuk, borsozzuk, ráöntjük a fehérbort, és 200°C-on kb. 45 percig sütjük. Sütés közben időnként megfordítjuk. A kenyérszeleteket elmorzsoljuk, tálba tesszük, és tejbe áztatjuk. Hagyjuk megpuhulni, majd villával alaposan kinyomkodjuk. A fűszernövényeket 1 gerezd fokhagymával együtt felaprítjuk, majd a keveréket hozzáadjuk a kenyérhez. A tojással és a keményítővel együtt összekeverjük. A keveréket rákenjük a húsra, majd az egészet 15 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a teteje aranybarnára piruljon.
Tipp
Tetszés szerinti zöldfűszerrel díszíthetjük a tetejét.
Hozzáillő köret: Cikóriasalátát vagy zsenge kínai kelt nagyon vékony szeletekre vágunk, hozzáadjuk 1 narancs és 1 citrom kifacsart levét, és kicsit hagyjuk állni benne. Tálalás előtt olajjal, sóval és rózsaborssal ízesítjük.
Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma! | |
Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből! |