Mézeskalács

Diós-mákos bejgli 1940-bõl





Hozzávalók:



  • a tésztához: 60 dkg liszt,
  • 30 dkg főtt, áttört burgonya,
  • 25 dkg margarin,
  • 20 dkg cukor,
  • csipetnyi só,
  • 1 dl tejföl,
  • 1 dl meleg tejben futtatott 1 dkg élesztő;
  • a töltelékhez: 60 dkg mák vagy dió,
  • 45 dkg cukor (melyet citrom, vagy narancshéjjal, mazsolával, vaníliás cukorral, rummal ízesíthetünk);
  • a tetejére: tojássárgája;
  • a tepsi kikenéséhez: zsír.

Elkészítés:


A tésztához az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd három adagra osztjuk. A töltelékhez a cukrot kevés vízben felfőzzük, összekeverjük az ízesítőkkel, és 3 részre osztva megtöltjük vele a tésztát. Kizsírozott tepsibe tesszük, tojássárgájával megkenjük, félórát hideg helyen szikkasztjuk, majd másodszor is bekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 180 fokon 45 percig sütjük.


Idő: 75 perc +30 perc pihentetés


Jó tudni
Azt hiszem, a burgonyának köszönhető, hogy sokáig megtartja a frissességét. A tésztájához nem kell tojás, így a tojásra érzékenyek is fogyaszthatják!











Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma!







A tartalomból:


Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig
Adventi sütik Lajos Maritól
Töltött tekercsek: húsos, piskótás, tojásos
8 hagyma hagymával


Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből!


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top