Mézeskalács

Karácsonyi puding





Hozzávalók 10-12 személyre:



  • 3 ek. sűrű cukorszirup,
  • 22 dkg ananász (konzerv),
  • 1 nagy narancs reszelt héja,
  • 5-5 dkg pirított mandulaforgács, aszalt áfonya, apróra vágott aszalt sárgabarack, mazsola és zsemlemorzsa,
  • 10 dkg friss reszelt sárgarépa,
  • 17,5-17,5 dkg vaj, barnacukor és liszt,
  • 3 tojás,
  • fél tasak sütőpor,
  • 1 ek. őrölt fahéj;
  • a forma kikenéséhez: vaj.

Elkészítés:


1,7 literes pudingformát vajjal kikenünk, majd beleöntjük a cukorszirupot. Az ananász felkockázzuk, a szirupba szórjuk, majd kevés reszelt narancshéjat, kis marék mandulát és az áfonya negyedét is rászórjuk. Külön tálban összekeverjük a maradék ananászt, narancshéjat, mandulát, áfonyát, valamint az összes a sárgabarackot, mazsolát és a répát. A vajat a cukorral habosra keverjük, azután egyesével hozzáadjuk a külön-külön felvert tojásokat, végül a sütőporral elkevert lisztet, a fahéjat és a zsemlemorzsát is beledolgozzuk. A répás keveréket és a tojásos masszát összekeverjük, majd ezt a pudingformába simítjuk. Nagy zsírpapírt vajjal vékonyan megkenünk, a közepét kissé összegyűrjük (hogy sütés közben „megnőhessen” a puding), a forma tetejére terítjük, és erős zsineggel körben szorosan megkötözzük. Ezután alufóliával lefedjük, ezt is kissé meggyűrjük, és a széleit a zsineg alá nyomkodjuk. Mély lábasban vizet forralunk, és beleállítjuk a formát. (Ügyeljünk rá, hogy a víz legföljebb a forma harmadáig érjen!) 3 órát pároljuk így a pudingot, közben félóránként ellenőrizni kell a vizet, ami elpárolog, azt pótoljuk forró vízzel. (Mikróban is készíthetjük, de akkor speciális, mikrózható papírral és fóliával fedjük le, és közepes fokozaton 20 percig sütjük). Amikor kész, levesszük a tűzről, a fóliát és a papírt eltávolítjuk, és 5 percig állni hagyjuk. Végül késsel óvatosan körbevágjuk, kivesszük a formából, és előmelegített tálra tesszük. Likőrös narancskrémet adunk hozzá.


Előkészítés: 20 perc, főzés: 3 óra


Jó tudni
A karácsonyi puding fóliába és zsírpapírba csavarva, hideg, száraz helyen 2 napig tárolható, ha pedig lefagyasztjuk, 1 hónapig eláll.











Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma!







A tartalomból:


Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig
Adventi sütik Lajos Maritól
Töltött tekercsek: húsos, piskótás, tojásos
8 hagyma hagymával


Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből!


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top