Mézeskalács

A csokoládé és az egészség – a Storck Hungária szemével

A csokoládé évezredek óta fontos gyógyszer volt mindenfelé - Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában, ahol a kakaóbab megterem.





Használták a fáradtság leküzdésére, anginás fájdalomban, hasmenésben és székrekedésben, vártak tőle afrodiziákus hatást, kezelték vele a köszvényt, bőrkiütéseket, lázat és görcsrohamokat. A kakaóbabból készült gyógyszert vagy élvezeti szert először csak itták – a spanyol királyi udvarban az előkelő dámák még mise közben is kortyoltak belőle. Szilárd csokoládét a csokitörténelem szerint először az 1700-as években készítettek, amikor egy mexikói kolostor nővérei úgy igyekeztek közösségük számára pénzt gyűjteni, hogy csokoládé-szeleteket készítettek és azokat árulták.


A csokoládé és a szívbetegségek – vérnyomáscsökkentés, érvédelem





A legújabb kutatások szerint – mondja Fábián János, a prémium csokoládéval (Merci, Toffifee) foglalkozó Storck Hungária regionális ügyvezető igazgatója – a csokoládé jót tesz a szívnek is. Napi pár kockával jelentősen csökkenthetjük a szívroham esélyét. Ha rendszeresen fogyasztjuk, jóval kisebb lesz annak az esélye, hogy veszélyes vérrögök képződjenek az ereinkben.
Tudósok értékelése szerint az étcsokoládéban lévő flavanolok hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot termeltek és ezért mérséklődik a vérnyomás. Az inzulin érzékenység javulása is igen lényeges változás.
A csokoládé érvédő hatására vonatkozólag már korábban is voltak megfigyelések. Egy amerikai kutató, végzett vizsgálatokat Panamában. A kuna indián törzs tagjai között magas vérnyomású beteget szinte nem talált, de a genetikailag azonos kuna indiánok körében, ha azok beköltöztek a városba, Panama City-be, mind többnek lett kórosan emelkedett a vérnyomása. A kutatók azt találták, hogy az indián törzs tagjai megszokott környezetükben, hagyományos étrendjük részeként sokat ittak kakaóbabból készített, házi “csokoládét”, a városba költözve ezt a szokásukat elhagyták.
Mindezek mellett a fekete csokoládé igen erélyes köhögéscsillapító is. Londoni tudósok végezték azt a vizsgálatot, mely megállapította, hogy az erős köhögéscsillapító kodeintől a fekete csokoládé 33 %-kal bizonyult hatásosabbnak. Ez azt jelenti, hogy ha gyermekünk köhög, kb. három deka étcsokival biztonságosabban és hatékonyabban kezelhetjük, mint a különböző szirupokkal, esetleg kodein tartalmú patikaszerekkel, melyeknek bizonyos mellékhatásaira is számítani kell – meséli Fábián.


Hatás és nem-kívánatos hatás

Legyünk azonban őszinték: a csokoládé sok kalóriát jelent – egy tízdekás tábla csoki elmajszolása 500-550 kilokalóriával gazdagítja szervezetünket. Ha rendszeresen és bőségesen csokizunk, a többi ételből arányosan kevesebbet együnk. Ezt javasolja a Storck Hungária a hazai piac meghatározó édesség és praliné forgalmazója.






A Storck és az egészség

A Storck Hungária prémium termékei – kül- és beltartalmukat tekintve is – a cég 1903-as alapítása óta mindig az igényességre, a minőségi színvonalra törekedtek. A kiváló minőség változatlan színvonalon történő biztosítása mellett cég igyekszik azt üzenni, hogy édességieket ne étkezés helyett, hanem desszertként fogyasszák a vásárlók – erre reklámfilmjeikben is utal néhány jelenet A Storck igyekszik minden fronton azt erősíteni, hogy a mértékletesség az édességfogyasztásban is előny.
„Az élet által kínált örömöket igyekezzünk élvezni, de túlzásokba ne essünk. A változatos táplálkozásban a mértékkel fogyasztott édesség sokkal pozitívabb hatással bír, mintha ezt az élvezetet teljesen megtagadnánk magunktól .” – fogalmaz Fábián János igazgató.










Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top