Mézeskalács

[másolat] – Cseh karácsonyi szív

Hagyományos karácsonyi aprósütemény Csehországból.

Hozzávalók 20-25 darabhoz:

• 20 dkg liszt
• 10 dkg barna cukor
• 8 dkg méz
• 6 dkg olvasztott vaj
• 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
• 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
• 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűbors
• 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
• 1/2 mokkáskanál reszelt szerecsendió
• 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
• csipetnyi só

Elkészítés:

A lisztet, a szódabikarbónát, az őrölt fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a szegfűborsot, a reszelt szerecsendiót és a sót tálba szitáljuk. Másik tálban, fakanállal összekeverjük a puha vajat, a barna cukrot és a mézet. Apránként belekeverjük a száraz hozzávalókat. A tésztát műanyag fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőszekrénybe rakjuk.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Kivajazunk 2 sütőlemezt. A tésztát lisztezett deszkán 6 mm vastagra nyújtjuk, 4 cm-es formával szíveket szúrunk ki belőle. A leeső széleket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és újra kiszúrjuk, amíg tart a tésztából.
Széles pengéjű késsel áttesszük a sütőlemezre, egymástól 2-3 cm távolságra. Aranysárgára sütjük, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

Előkészítés: 40 perc
Sütés: 7-10 perc
Eltartható: 10 napig

 

Aprósütemények

1001 klasszikus recept

Ez a gyönyörűen illusztrált könyv 1001 ínycsiklandozó sütemény receptjét tartalmazza a világ minden tájáról. Ha valamilyen ünnepre készül, válogasson a karácsonyi csillag, a húsvéti puszedli, a Valentin-napi mandulás sütemény vagy az anyák napi sütemények közül. Akkor se keseredjen el, ha rossz napja volt: tréfás vagy épp színes aprósütemények, szeletek várják a kamrapolcon. A könyv könnyen követhető receptjei biztos, hogy utat találnak a szívéhez, a gyomrához, és nem utolsósorban megörvendeztetik a családot és a vendégeket is.

Kossuth Kiadó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top