Mézeskalács

Fenyõmagos sült pisztráng

Hozzávalók:



  • 15 dkg vaj
  • 3 citrom
  • 10 dkg fenyőmag
  • 10 szem borókabogyó
  • 6 db ötcentis fenyőágdarab
  • 6 konyhakész pisztráng
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál gin

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a gördülékeny ügymenet érdekében előkészítjük a hozzávalókat. A vaj felét folyósra olvasztjuk a mikróban, a citromokat héjastul vékony szeletekre vágjuk, a fenyőmagot pedig kevergetve aranybarnára pirítjuk egy száraz serpenyőben. Következnek a borókabogyók: vagy beleszórjuk a szemeket egy mozsárba, és abban törjük őket durvára, vagy erős nejlonzacskóba tesszük, és sodrófával vagy klopfolóval megcsapkodjuk. A fenyőágdarabkákat jól megmossuk, és papírtörlőn leszárítjuk.

Indulhat az alkotás. A pisztrángokat megmossuk, szárazra töröljük, és kívül-belül megsózzuk, megborsozzuk. A hasukba szórjuk a durvára tört borókabogyót, beléjük tömködjük egyenletes elosztásban a vékony citromszeleteket, és elrejtünk bennük egy-egy fenyőágat.

A sütéshez előveszünk egy akkora tepsit, amelyikben elférnek majd egymás mellett a halak, és kikenjük az alját kevés olvasztott vajjal. Belefektetjük a megtöltött pisztrángokat, rájuk öntjük a maradék olvasztott vaj felét, és köréjük locsoljuk a gint. A tepsit lefedjük alufóliával, betesszük a sütőbe. A pisztrángokat 15 percig sütjük, aztán leszedjük róluk a fóliát, meglocsoljuk őket a maradék olvasztott vajjal, és most már kabrióüzemmódban, azaz alufólia nélkül kerülnek vissza további 10-15 percre a sütőbe, hogy szépen megpiruljanak. Tálalás előtt rájuk szórjuk az aranybarna fenyőmagot, alaposan megborsozzuk őket, és köréjük pakolunk néhány szaftos citromgerezdet.

6 adag lesz belőle.


A recept Stahl Judit Végre otthon! című könyvéből való.
Fotó: Tombor Zoltán










Stahl Judit: Végre otthon!





Régóta várt új könyvében Stahl Judit azokat a kedvenc receptjeit gyűjtötte csokorba, amelyek családi ebédek, baráti találkozók vagy épp ünnepi összejövetelek asztalaira valók. Ahogy Judit fogalmazza, ezek mind-mind olyan ételek, amelyekre jó hazajönni.
Olvasói mégse csupán otthon ülésre készüljenek, hanem egy izgalmas, gyakran szórakoztató és mindig nagyon jó ízű utazásra is. Tájakon és korokon, vidéki konyhákon és háromcsillagos séfek titkain át vezet az út, olyan megállókkal, mint a tartalmas toszkán bableves, a klasszikus francia hagymaleves vagy az ünnepi ínyencségnek számító skandináv pácolt lazac.
Kulinária Kiadó, 2006
www.stahl.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top