Mézeskalács

Házi szaloncukor

Fél kiló kristálycukorhoz (vagy még inkább kockacukorhoz) adunk 10 evőkanál vizet, forraljuk fel. Egy zománcozott lábast kiöblítünk hideg vízzel, és beleöntjük a forró szirupot. A tetejét meglocsoljuk hideg vízzel, és hűlni hagyjuk. Miután kihűlt, új fakanállal – amelyet még nem használtunk – keverjük úgy, hogy a masszát az edény egyik oldaláról a másikra húzogatjuk, addig, amíg hófehér lesz. Az így elkészített fondant kislángon folytonosan keverve megmelegítjük – forrnia nem szabad –, és beletesszük a kívánt ízesítőt. Ez lehet mák, dió, mogyoró, mandula, kókusz, rumba áztatott mazsola, aszalt gyümölcs, befőtt, csokoládé, vanília. Még finomabb, ha 5 dkg vajat is keverünk hozzá. Utána márványlapra, vagy deszkára öntjük, négyzet alakúra formáljuk, és amikor kissé megszilárdult, kockákra, hasábokra vágjuk. Az adag megduplázható, nagy fára nagyobb szaloncukrok is készíthetők, sőt, az elkészített fondant különböző kiszúrókkal is kiszaggathatjuk.

Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma!


A tartalomból:

Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig
Adventi sütik Lajos Maritól
Töltött tekercsek: húsos, piskótás, tojásos
8 hagyma hagymával

Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top