Mézeskalács

Fenyõmagos, brokkolis pulykarolád, jeruzsálemi gyümölcsökkel, sajtmártással

Pulykaroládhoz valók, 4 személyre:



  • 60-70 dkg pulykamell filé,
  • közepes nagyságú brokkoli,
  • 1 dkg fenyőmag,
  • 10 dkg füstölt sonka,
  • 1 tojás,
  • szerecsendió,
  • só,
  • 20 dkg jázminrizs,
  • 1 csirkeleves kocka,
  • 1 ek. olívaolaj,
  • 2 dkg gyufaszál mandula.

Sajtmártáshoz valók:



  • 10 dkg reszelt sajt,
  • 3 dl főzőtejszín,
  • 2 dkg vaj.

Párolt jeruzsálemi gyümölcsökhöz valók:



  • 2 db közepes, nem túl érett mangó,
  • 8 szem magozott, puha, nagy szemű datolya,
  • 8 szem magozott, aszalt szilva
  • 0.5 dl barna rum,
  • 1 citrom

A pulykamell-filé elkészítése:


A pulykamell-filét vékony, nagy szeletekre vágjuk. A vágódeszkára alufóliát teszünk, melyet olívaolajjal bekenünk. Erre fektetjük a hússzeleteket, és finoman vékonyra kiklopfoljuk. Egyliternyi forró vízbe dobjuk a leveskockát, majd a rózsáira szedett brokkolit benne szinte pépesre főzzük.
Kevéske hevített olívaolajon a sonkát és a fenyőmagot megpirítjuk. Hozzáadjuk a leszűrt brokkolit, sózzuk, és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Az egészet jól összedolgozzuk a serpenyőben, majd félrehúzzuk, és hagyjuk kihűlni. Hűtés után a brokkoli pépet a tojással simára keverjük, és közepes vastagságban rákenjük a pulykaszeletekre. Felgöngyöljük és tepsibe tesszük. Leöntjük kevés olívaolajjal, és 180 fokos sütőben forgatva ropogósra sütjük.
A kevés vajon megpirított mandulához adjuk a rizst, majd vízzel felöntjük, és készre pároljuk. Amikor majdnem kész, citrom héját reszeljük bele.


A gyümölcsök elkészítése:


A mangókat meghámozzuk, és széles gerezdekre vágjuk. Teflon serpenyőbe tesszük, kis lángon, a saját levében körülbelül 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a datolyát, az aszalt szilvát, leöntjük fél deci rummal, kevés citromlével, s állandóan kevergetve készre pároljuk.


A sajtmártás elkészítése:


A reszelt sajtot megolvasztott vajra dobjuk, a legkisebb lángon állandóan kevergetve megolvasztjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, és 5 perc alatt kevergetve készre főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük.


Idő: 60-70 perc











Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma!







A tartalomból:


Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig
Adventi sütik Lajos Maritól
Töltött tekercsek: húsos, piskótás, tojásos
8 hagyma hagymával


Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből!


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top