Mézeskalács

Gesztenyelekvár

A foltos oldalukon bemetszünk 70 dkg gesztenyét, és 35-40 percig főzzük enyhén sós, néhány babérlevéllel ízesített vízben. Lecsepegtetjük, félbevágjuk őket, és kivájjuk a belsejüket. Lemérjük, és a krémhez ugyanannyi cukrot adunk, amennyi gesztenyebelünk van, hozzáöntünk 1 dl vizet, 1 zacskó vaníliát, kis pohárnyi rumot és 1 darabka fahéjat. Körülbelül 1 órát főzzük lassú tűzön, amíg az állaga lekvárszerű lesz. Tiszta és száraz üvegekbe öntjük. 1 évig tartható el.

Jó tudni



  • A tüskés külső réteg, a kupacs, fajtától függően három vagy egy gyümölcsöt tartalmaz. Ez utóbbi csoportba tartozik az édeskés húsú maróni, amelyet arra nemesítettek, hogy kupacsában egyetlen nagy gyümölcs fejlődjék. Ez a legnemesebb gesztenyefajta. Október-november táján, mikor a gyümölcsök teljesen megérnek, a kupacs kiszárad és felnyílik, „kiengedi” a sötétbarna gumókat. A kemény kéreg halványsárga színű mandulafélét rejt magában, amely, ha megsütjük, finom porhanyóssá válik.
  • Vásárlás után tizenöt napig tartható el (ha magunk szedtük, ez az idő harmadára csökken, mert ha nedvesség éri, megpenészedhet). Száraz és jól szellőző helyen, újságpapírra kiterítve tároljuk.
  • Szezonon kívül kapható fagyasztva, pürésítve. A fagyasztott változatot kiolvasztás után a frisshez hasonló módon használhatjuk fel.
    Könnyűszerrel meghámozhatjuk gesztenyéinket, ha a külső héjat teljesen átvágva, bemetszést ejtünk a foltos részen, egy órára vízbe áztatjuk, majd öt percre forrásban lévő vízbe dobjuk őket.











Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma!







A tartalomból:


Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig
Adventi sütik Lajos Maritól
Töltött tekercsek: húsos, piskótás, tojásos
8 hagyma hagymával


Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből!


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top