A foltos oldalukon bemetszünk 70 dkg gesztenyét, és 35-40 percig főzzük enyhén sós, néhány babérlevéllel ízesített vízben. Lecsepegtetjük, félbevágjuk őket, és kivájjuk a belsejüket. Lemérjük, és a krémhez ugyanannyi cukrot adunk, amennyi gesztenyebelünk van, hozzáöntünk 1 dl vizet, 1 zacskó vaníliát, kis pohárnyi rumot és 1 darabka fahéjat. Körülbelül 1 órát főzzük lassú tűzön, amíg az állaga lekvárszerű lesz. Tiszta és száraz üvegekbe öntjük. 1 évig tartható el.
Jó tudni
- A tüskés külső réteg, a kupacs, fajtától függően három vagy egy gyümölcsöt tartalmaz. Ez utóbbi csoportba tartozik az édeskés húsú maróni, amelyet arra nemesítettek, hogy kupacsában egyetlen nagy gyümölcs fejlődjék. Ez a legnemesebb gesztenyefajta. Október-november táján, mikor a gyümölcsök teljesen megérnek, a kupacs kiszárad és felnyílik, kiengedi a sötétbarna gumókat. A kemény kéreg halványsárga színű mandulafélét rejt magában, amely, ha megsütjük, finom porhanyóssá válik.
- Vásárlás után tizenöt napig tartható el (ha magunk szedtük, ez az idő harmadára csökken, mert ha nedvesség éri, megpenészedhet). Száraz és jól szellőző helyen, újságpapírra kiterítve tároljuk.
- Szezonon kívül kapható fagyasztva, pürésítve. A fagyasztott változatot kiolvasztás után a frisshez hasonló módon használhatjuk fel.
Könnyűszerrel meghámozhatjuk gesztenyéinket, ha a külső héjat teljesen átvágva, bemetszést ejtünk a foltos részen, egy órára vízbe áztatjuk, majd öt percre forrásban lévő vízbe dobjuk őket.
Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma! | |
Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből! |