Hagymás tört krumpli
A héjában megfőtt krumplit még melegen meghámozzuk és áttörjük. (Fontos, hogy melegen tegyük ezt, mert akkor nem lesz darabos.) Libazsíron hagymát pirítunk le, majd hozzáöntjük a krumplimasszát. Pirospaprikát adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, és így megpirítjuk. Ha kész, megformázzuk, így adjuk liba- vagy kacsasült mellé, disznótoroshoz.
Párolt káposzta
Fehér vagy vöröskáposztát vágunk fel, nem kell feltétlenül laskára, elég akár negyedekbe is. Besózzuk, majd állni hagyjuk a sóval egy negyed óráig. Ezután jól kinyomkodjuk, és forró zsírba dobjuk. Adunk hozzá ízlés szerint ecetet meg egy-két kockacukrot, és puhára pároljuk. Tehetünk hozzá pár szem köménymagot is. Sültekhez a hagymás tört krumpli mellé is nagyon illik.
Burgonyalángos (tócsni)
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli,
- 1 tojás,
- só, őrölt bors,
- petrezselyemzöld,
- liszt,
- zsiradék.
Elkészítés:
A krumplit nyersen finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojást, a sót, a borsot, az összevágott petrezselyemzöldjét. Annyi liszttel keverjük el, amennyit felvesz, amennyitől jól formázhatóvá válik. Vaslapon vagy serpenyőben, kevés zsiradékban sütjük.
Sültekhez is adható, de önállóan esetleg kis ketchuppel kiváló vacsora lehet belőle.
Dödölle
A héjában főtt krumplit melegen meghámozzuk és áttörjük, azután hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, 1 tojást adunk hozzá, sót és kevés borsot is, majd annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy a massza elváljon az edény falától. Libazsírba mártott kanállal szaggatjuk a kizsírozott tepsibe, és megszórjuk libazsírban pirított vöröshagymával. Így akár rétegezhetjük is, majd középmeleg sütőben 20 percig sütjük.
Meglocsolhatjuk a végén tejföllel is. Leginkább pörköltekhez kínáljuk.
Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma! | |
Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből! |