Mézeskalács

Mandulás-fahéjas darázsfészek





Hozzávalók 6 személyre:



  • 4 körte,
  • 1 citrom leve,
  • őrölt fahéj,
  • őrölt gyömbér,
  • 5 dl zsíros tej,
  • 1 vaníliarúd,
  • 10 dkg csokoládé,
  • 4 tojássárgája,
  • 6 dkg cukor,
  • 15 dkg liszt,
  • 30 dkg linzertészta,
  • 5 dkg apróra vágott, tisztított mandula;
  • a tetejére: őrölt fahéj, gyömbér vagy porcukor.

Elkészítés:


Megtisztítjuk és félbevágjuk a körtéket, magházukat kivájjuk, és párhuzamos bemetszéseket ejtünk a felső részükön. Tálba tesszük őket, meglocsoljuk a citromlével, hintünk rájuk fahéjat, gyömbért, majd óvatosan megforgatjuk őket a lében, és letakarva hűtőbe tesszük. A tejet a hosszában felhasított vaníliarúddal meg az apróra tördelt csokoládéval felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A tojássárgákat összekeverjük a cukorral, aztán apránként hozzákeverjük a lisztet. Óvatosan beleöntjük a forró tejet, miután eltávolítottuk belőle a vaníliát, és az egészet simára keverjük. Folyamatosan kevergetve a masszát, kislángon felforraljuk, majd sűrűre főzzük, aztán levesszük a tűzről, és kihűtjük. Közben 3 mm-esre nyújtjuk a tésztát, és sütőpapírral kibélelt, 18-20 cm átmérőjű, kerek tepsibe tesszük úgy, hogy az oldalát is lefedje. Beleöntjük a krémet, és héjával felfelé elrendezzük a tetején a jól lecsöpögtetett körteszeleteket, majd megszórjuk a mandulával. Közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük. Legalább 2 órát hűtjük, majd szeletekre vágva tálaljuk, ízlés szerint megszórva fahéjjal, gyömbérrel vagy porcukorral.


Idő: 1 óra 10 perc











Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma!







A tartalomból:


Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig
Adventi sütik Lajos Maritól
Töltött tekercsek: húsos, piskótás, tojásos
8 hagyma hagymával


Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből!


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top