Hozzávalók 6 személyre:
- 1 db 3-4 kilós konyhakész pulyka,
- a pulyka mája,
- só,
- 5 dl víz,
- 3 fej hagyma,
- 10 dkg vaj,
- 1 cs. petrezselyem,
- 5 szelet pirított kenyér,
- 1 babérlevél,
- fehér bors,
- 15 dkg darált hús,
- 3 szál friss zsálya,
- reszelt szerecsendió,
- 2 vékony szelet szalonna,
- 1 cs. leveszöldség,
- 1-2 dl félszáraz fehérbor vagy száraz sherry,
- 2 dl tejföl,
- 1,5 dl tejszín,
- 3 dkg liszt.
Elkészítés:
A belsőségeket kivesszük a pulykából, a májat félretesszük. A sós vizet felforraljuk, a nyakat, a zúzát és a szívet, 1 megtisztított hagymával és a babérlevéllel együtt 1 órát főzzük, majd kiszedjük az aprólékot, és a levet leszűrjük. A pulykát megmossuk, sóval, borssal bedörzsöljük. A májat apróra vágjuk. A maradék 2 hagymát apróra vágjuk, 3 dkg forró vajban üvegesre pároljuk, majd beletesszük a májat, és állandó kevergetés mellett 2 percig sütjük. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, majd felaprítjuk, a pirított kenyeret félcentis kockákra vágjuk. A májas-hagymás keveréket, az összevágott petrezselymet, a kenyérkockákat és a darált húst kb. 1,5 dl pulykalevessel összekeverjük, és a finomra vágott zsályával, szerecsendióval, sóval-borssal fűszerezzük. A masszával megtöltjük a pulykát, bevarrjuk a nyílást, és a szárnyast mellével felfelé tepsibe helyezzük. A 5 dkg olvasztott vajat öntünk rá, majd a szalonnaszeletekkel beborítjuk a mellét, és lefedjük alufóliával. A tepsit előmelegített sütőbe tesszük, és 180 Celsius fokon (légkeveréses sütőben 160 fokon) elkezdjük sütni. 1 óra múlva levesszük a fóliát, és időnként meglocsolva még 2 órát sütjük. Közben megtisztítjuk a leveszöldséget, nagyobb darabokra vágjuk, a főtt belsőségeket pedig kis kockákra aprítjuk. A sütés befejezése előtt egy órával a pecsenyelébe tesszük a zöldséget. Amikor a pulyka megsült, kivesszük a tepsiből. A pecsenyelét beleöntjük egy edénybe, majd felengedjük a borral (sherryvel), szitán átszűrjük, és folytonos keverés közben hozzáadjuk a tejszínt, a tejfölt, majd összeforraljuk. A lisztet a maradék 2 dkg vajjal eldolgozzuk, beleöntjük a pecsenyelébe, és 5 percig főzzük. A kész mártást sóval és borssal fűszerezzük.
A pulykát az asztalnál szokás felszeletelni. Az alábbi körítés a legkedveltebb hozzá.
Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma! | |
Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből! |