Mézeskalács

Fokhagymás báránylapocka

Hozzávalók:

  •  1,5 kg-os báránylapocka
  •  5 fej fokhagyma
  •  3 db babérlevél
  •  0,5 dl napraforgóolaj
  •  só, tarkabors
  •  2 ág friss rozmaring
  •   (vagy 3-4 kiskanál szárított rozmaring)
  •  2 evőkanál méz
  •  1 kiskanál ketchup
  •  1 kg burgonya
  •  1 doboz koktélparadicsom (250 g)
  •  3 + 0,5 dl fehérbor
  •  1 db bagett felszeletelve

Elkészítés:

A megtisztított húst jó erősen dörzsöld be sóval és a mozsárban szétnyomkodott tarkaborssal. Egy nagy serpenyőben, kevés olajon, mindkét oldalán pirítsd elő a húst. Ha túl hosszú lenne a lapocka, akkor vágd félbe.

Fektesd egy nagy tepsibe az elősütött húsdarabokat, tedd mellé héjastul a fokhagymafejeket, a babérleveleket, dobd rá a rozmaringágat, és öntsd fel 3 dl fehérborral.
Takard le alufóliával, és tedd be a húst az előmelegített sütőbe, ahol 60-70 percig párold. A mézet keverd össze a ketchuppal, és öntsd fel a maradék 0,5 deci borral. Ezzel kend meg a húst, és süsd pirosodásig, további 25-30 percig.

A körethez főzd meg a burgonyát héjastul, majd hámozd meg, és vágd fel negyedekbe. A pecsenyeléből vegyél ki 3-4 evőkanálnyit, és forgasd át rajta a burgonyát. Egy másik serpenyőben forrósíts fel 1,5 evőkanál pecsenyelét, majd rövid idő alatt süsd meg rajta a félbevágott paradicsomokat.

Tálaláskor a húst vágd fel a lapockáinál, és szórd mellé a burgonyát és a paradicsomot. Kínálj mellé bagettszeleteket, amelyekre a sültfokhagyma-krém is rákenhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top