Hozzávalók:
• 800 g pontyfilé
• 100 g burgonya
• 200 g füstölt szalonna
• 300 g zöldpaprika
• 150 g paradicsom
• 150 g vöröshagyma
• 80 g zsír
• 20 g liszt
• 12 g fűszerpaprika
• 2 dl tejföl
• só, petrezselyemzöld
Elkészítés:
A burgonyát héjában félpuhára főzzük, lehámozzuk, majd karikára vágjuk éppúgy, mint a kicsumázott zöldpaprikát, a lehámozott paradicsomot és a vöröshagymát.
Az előkészített pontyszeleteket 3-4 cm hosszan több helyen bevagdossuk, és a nyílásokba vékony, bőrüktől megfosztott szalonnaszeleteket dugdosunk. A halakat besózzuk és meghintjük pirospaprikával.
Egy mélyebb tepsit vagy tűzálló jénait kizsírozunk, kibéleljük a burgonyakarikákkal, ráhelyezzük a halakat – és, ha van, az ikrát és a haltejet- és meghintjük a vékony szeletekre vágott hagymával. Erre helyezzük a zöldpaprika és a paradicsomkarikákat, majd olvasztott zsírral meglocsoljuk.
Középmeleg sütőben pároljuk, ha a hal félig megpuhult, megöntözzük a liszttel és paprikával elkevert tejföllel, majd pirosra sütjük. Tálaláskor még kevés tejföllel díszíthetjük, bőréig bevagdosott, kakastaréj alakúra sütött szalonnaszeleteket teszünk rá, és petrezselyem zöldjével meghintjük.