Mézeskalács

Diós bélszín

A híres múzeumok mostanában egymásra licitálnak gasztronómiai kínálatban is. A bilbaói Guggenheim-múzeumot például legalább ugyanannyian keresik fel a zseniális kóstolómenüért (avokádótartár rákkal, spárgás-gombás rizsbomba, karamellizált almás palacsinta rozmaringgal), mint a modern épületért vagy a képekért. Ezt a dióbundába forgatott bélszínt pedig a New Yorki-i Museum of Modern Artban mutogatják, de szerencsére otthon is megtekinthető. Nem olcsó, de furmányosan finom, és zökkenőmentesen elkészíthető olyan vendégek számára, akik előtt virítani kell.

Hozzávalók:

  • 60 dkg bélszín (egy darabban, szoba-hőmérsékletű)
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 5 dkg vaj


A diós bundához:

  • 10 dkg dió
  • 2 evőkanál ketchup
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 tojássárgája


Az áfonyaszószhoz:

  • ½ dl száraz vörösbor
  • 15 dkg áfonyalekvár
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál currypor
  • 1/2 dl víz

1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat), és sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es tepsibe. A diós bundához a diót morzsásra őröljük, és összekeverjük a ketchuppal, a mustárral meg a tojássárgájákkal.

2.
A bélszínt sózzuk-borsozzuk. Az olajat és a vajat egy 28 cm átmérőjű serpenyőben összeolvasztjuk, megforrósítjuk, és a húst nagy lángon jó 8 perc alatt kifejezetten alaposan körbepirítjuk rajta.

3. A megpirított bélszínt átemeljük egy sütőpapírral borított tálcára – a serpenyőre még szükség lesz! – , körbekenjük a ketchupos-mustáros-tojássárgájás keverékkel, aztán rászórjuk a morzsás diót, amelyet a kezünkkel jól rá is tapicskolunk. Belefektetjük a tepsibe, 25 perc alatt megsütjük, de 10 perc után letakarjuk, nehogy túlpiruljon rajta a diós bunda.

4. Ezalatt elkészítjük az áfonyaszószt. Az eddig használt serpenyőt nagy lángra tesszük, hátrébb lépünk tőle, és óvatosan beleöntjük a bort. Most kb. fél percig kevergetjük, hogy feloldódjanak a húspörkök, majd jöhet az összes többi hozzávaló, és a szószt mérsékelt tűzön, 5 perc alatt kevergetve összefőzzük.

5. Tálalás előtt a bélszínt vágódeszkán alufóliával buggyosan letakarjuk, 10 percig pihentetjük, és közben megmelegítjük az áfonyaszószt. Végül a húst vékonyan felszeleteljük, és a szósszal együtt kínáljuk. Vajon párolt, fokhagymával és friss fűszernövényekkel felspécizett zöldséget adunk mellé.

Négy adag lesz belőle.

Stahl Judit: Gyors húsos ételek

Stahl Judit ebben a könyvében azokra az elfoglalt háziasszonyokra gondolt, akik húsos ételekkel szeretnék megörvendeztetni családjukat, vendégeiket. A receptek ezúttal is pontokba szedett, jól követhető, praktikus leírások, amelyek mindig garantálják a sikert.

A sorozat további darabjai:

Gyors muffinok
Gyors, házias ételek
Kulinária Kiadó, 2008

www.stahl.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top