Hozzávalók kb. 140 darabhoz:
- 200 g méz
- 150 g barna cukor
- 50 g vaj/margarin
- 4 tojás
- 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 csipet só
A díszítéshez és a mázhoz:
- morzsacukor, dió, felezett mogyoró, vágott mandula, pisztácia, mazsola, cukrozott cseresznye, napraforgómag
Elkészítés:
Tipp: Ha kiszáradna a mézes, abba a bizonyos jól záródó dobozba melléteszünk egy elnegyedelt-nyolcadolt almát vagy egy meghámozott almát héjával együtt. Egy-két nap alatt finomra megpuhul, de az almát ki kell dobni, mert könnyen megpenészedik. Ha nem tudunk várni, a mikrohullámú sütőben pillanatok alatt puhává varázsolható, ám ha nem fogyasztjuk el egyhamar, kőkemény lesz! |
1. A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a barna cukrot és a vajat/margarint, mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
2. Egy mélyebb tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a szegfűszeget, a szódabikarbónát és a sót, hozzáadjuk a mézes masszát, fakanállal jól összekeverjük (A), a tetejét elsimítjuk, letakarjuk, és a hűtőszekrényben 12 órát pihentetjük.
3. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 sütőtepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Alaposan meglisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, lisztbe mártogatott különféle formákkal kiszúrjuk. Amelyiket karácsonyfadísznek szánjuk, azt valamelyik csúcsánál-csücskénél szívószállal átlyukasztjuk (B). A sütőlapokra rakosgatjuk őket, tetejüket tetszés szerint, változatosan díszítjük.
4. A forró sütőben 10-12 percig aranybarnára sütjük. Még melegen – sütőlapáttal – leválasztjuk őket a sütőpapírról, rácsra rakosgatva hagyjuk egészen kihűlni.
Fémdobozba zárva, hűvös helyen nagyon sokáig eláll, az idő haladtával egyre puhább, porhanyósabb lesz.
A
|
B
|
C
|
D
|
E
|
F
|
Változat:
A díszítetlen példányokból néhányat készen kapható, citromízű vagy saját készítésű cukormázzal „megírunk”:
1/2 tojásfehérjét habosra kikeverünk 50 g porcukorral. Sütőpapírból kivágunk 2 db 20×20 cm-es négyzetet (idővel a papír elázik), átlósan félbehajtjuk, és a hosszanti oldalán összetekerve tölcsért csavarunk belőle (C–D), felső csücskét behajtjuk (E), azzal rögzítjük. Beleszedünk 1-2 kk. cukormázat, pici lyukat vágunk a csúcsán, és a vékony sugárban kifolyó cukormázzal változatosan kidíszítjük a puszedlik tetejét (F).
Elkészítési idő: 1 óra+12 óra pihentetés
1 darab: 30 kcal/125 kJ
Lajos Mari–Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség
„A karácsony sokunk számára a legfontosabb ünnep az esztendőben, ezért megkülönböztetett figyelemmel készülünk rá. A hagyományok feltámasztása, megőrzése sok munka, de sok öröm forrása is. Tapasztalatom szerint az édes-fűszeres illatok perceken belül a konyhába csalogatják a család apraja-nagyját. A »pepecselős« sütés jó alkalom a meghitt együttlétre, és különösen a gyerekek miatt fontos. Ezeknek az élményeknek hosszú évek múlva is megmarad a lenyomatuk, illatuk” (Lajos Mari). |