Hozzávalók:
• 2,5 dkg élesztő
• 1 dl langyos tej
• 13 dkg reszelt trappista sajt
• 35 dkg finomliszt
• 2 csipet só (4 ujjas!)
• 13 dkg vaj
• 1 tojássárgája
• 20 dkg tejföl
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés tejben felfuttatom, majd összedolgozom a többi hozzávalóval, meleg helyre teszem, s hagyom, hogy megkeljen. A sütőt ez idő alatt evakuálom, és egy lapos tepsit kibélelek sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztes deszkára tetszem, dagasztom, nyújtom.
A rend kedvéért néhányszor hajtogatom, majd egy nagyobbacska szaggatóval úgy jó másfél tucat pogácsát gyártok. Kb. 20 percet hagyom még őket szabadon, majd a hideg sütőbe teszem a tepsit. Fehérjével megkenem a tetejüket, majd ízlés szerint megszórom köménnyel, szárított rozmaringgal, illetve szezámmaggal. A sütőt alsó-felső sütésre és 190 fokra állítom. 20-25 perc múlva csodás pogácsáink születnek.