Mézeskalács

Tudja mit jelképeznek ünnepi ételeink?

Az utóbbi években számos karácsonyi népszokásról feledkeztek meg az emberek. Sokan nem is tudják, hogy a karácsonyi ételek és az asztal milyen szerepet töltenek be a magyar népi hagyományban.

Bizonyára mindenki ünnepi asztalán megtalálható a bejgli, a mézeskalács, vagy a halászlé. Ám azt is tudja, hogy mit jelképeznek ezek az ételek?

 

Régen az asztaldíszeknek és az ételeknek sajátos jelentéstartalmuk volt. Minden tárgynak, fogásnak más-más erőt tulajdonítottak. Nem arany gyertyatartókra és angyalkákra kell gondolni, hanem egyszerű, hétköznapi dolgokra.

 

Az asztalra például gabonaszemeket tettek, hogy jó legyen a következő évi termés. A vacsora végeztével pedig a baromfiknak is adtak belőlük, hogy sok tojást rakjanak.

 

Bizonyára arról is hallott már, hogy szilveszterkor lencsét kell enni. Ez azért van, mert az apró magvak, mint a lencse, a bab, a mák, vagy ugyanígy a hal pikkelye is a bőséget jelképezik és jó termést ígérnek a következő évre. Az év utolsó napján arra is figyelni kell, hogy milyen húst eszünk. Szilveszterkor vacsorára halat, szárnyast vagy fürgelábú vadat szokás készíteni, mert a hal elúszik, a szárnyas elkaparja, a nyúl pedig elszalad az elmúlt év összes bajával. Az új év első napján pedig malacpecsenyét ajánlott fogyasztani, hiszen a disznó elõtúrja a szerencsét.

 

Emellett az egészségre is különös figyelmet fordítottak. A fokhagyma és az alma segítette a testi egészséget, míg a méz erősítette a lelket, megédesítette az életet.

Fontosnak tartották azt is, hogy vigyázzanak a családi egységre, kiküszöböljék a rossz indulatot. Ezért az ünnepi kalácsból, vagy almából az első falatokat szétosztották egymás között, hogy így biztosítsák a család összetartását. Az asztal fölötti gerendára és a bejárathoz pedig diót akasztottak, hogy kivédjék a rontást.

 

Van, ami a mai napig sem változott. Karácsonykor most is mindenki arra törekszik, hogy a legjobbat adja szeretteinek. Heteken át kutatjuk a tökéletes ajándékot, gondosan megtervezzük az ünnepi díszítést és a vacsorát karácsony estéjére. Az ünnepi menü összeállításakor azonban fontos, hogy minőségi termékekből tervezzünk. Alaposan gondoljuk át milyen hozzávalókra van szükségünk, így elkerülhetjük a felesleges rohangálást.

 

 

Érdemes egy helyen megvásárolnunk mindent, ami fontos lehet! Ilyenkor jó, ha van egy hely, ami sokáig nyitva tart és ahol bármilyen különleges termék megtalálható. Az Auchan az ünnepek alatt is minőségi termékekkel és alacsony árakkal várja!

 

Meghittségben és élményekben gazdag ünnepeket kívánunk!

 

Karácsonyi ajándékötletekért látogasson el weboldalunkra: http://www.auchan.hu/karacsony

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top