Hozzávalók:
A tetejére:
- 2 ½ dkg dió
- 2 ½ dkg zabpehely
- 2 ½ dkg finomliszt
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 ½ dkg puha vaj
A tésztához:
- 12 ½ dkg vaj
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg zabpehely
- 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 evőkanál sütőpor
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 2 dl tej
A kenéshez:
- 1 evőkanál tej
- 1 evőkanál olaj
A mázhoz:
- 2 evőkanál forró víz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 20 dkg porcukor
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi tizenkét horpadását kibéleljük egy-egy papírkapszlival.
2. A muffin tetejére a diót durvára őröljük, aztán megőröljük a zabpelyhet is, de szintén csak annyira, hogy felismerhető méretben maradjon. Ezután a diót, a zabpelyhet, a lisztet és a cukrot összekeverjük a puha vajjal, néhány mozdulattal épp csak összegyúrjuk, majd az egészet tenyerünk közé vesszük, apróra szétmorzsoljuk, és félretesszük.
3. A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk a mikróban vagy a tűzhelyen, és kihűtjük. A lisztet összekeverjük a zabpehellyel, az étkezési keményítővel, a sütőporral, az őrölt fahéjjal, a sóval és a cukorral. A tojásokat, a tejet és a kihűlt, olvadt vajat kézi habverővel összehabarjuk egy mérőkancsóban. A kancsó tartalmát aztán hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és az egészet fakanállal lazán összedolgozzuk.
4. A tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsiben, és mindegyik kupacot vékonyan megkenjük a tej-olaj villával összehabart keverékével. Utána igazságos elosztásban rájuk szórjuk a diós-zabpelyhes morzsát, és a kezünkkel bele is nyomjuk, hogy jól hozzáragadjon.
5. A muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük. Közben a fahéjas mázhoz a forró vizet, a fahéjat és a porcukrot simára keverjük. Ha a máz nem lett elég sűrű, adunk hozzá kevés forró vizet, ha túl hígra sikerült, pár kanál porcukrot. Tálalás előtt a megsült, kihűlt muffinokra kiskanállal rácsurgatjuk a mázat, és megvárjuk, hogy megszikkadjon rajtuk.
Tizenkét muffin lesz belőle.
Stahl Judit: Gyors muffinok
Évek óta várták már a sütni és enni szerető olvasók, hogy Stahl Judit kötetbe gyűjtse kedvenc muffinreceptjeit. Ez az ötletes, szellemes szakácskönyv ugyanis valóságos muffinbibila, és minden benne van, amire egy megrögzött muffinrajongó csak vágyhat. Ahogy eddig, Stahl Judit receptjei most is pontokba szedett, jól követhető, praktikus leírások, és mindig garantálják a sikert. A sorozat további darabjai: • Gyors húsos ételek |