Viszont cserébe nincs túl sok teendő velük: a zöldségeket megreszelem, emiatt hamar megpuhulnak a boros lé, a fűszerek és a citromhéj társaságában, aztán az egészet összeturmixolom, és mustáros-keményítős tejszínnel összerottyantom. Marhahús helyett csirke ugrik a fazékba, és így az igazi vadashoz képest jóval rövidebb idő alatt megúszom a főzést. Szerencsére az ízek nem buktatnak le, hitelesen idézik az eredetit.
Hozzávalók:
• 1 kg csirke-felsőcomb (egyenként kb. 12 dkg-os darabok)
• frissen őrölt bors
• 3 evőkanál libazsír
• 2 evőkanál szójaszósz
A mártáshoz:
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 30 dkg sárgarépa
• 15 dkg zeller
• 5-5 szem szegfűszeg és borókabogyó
• 3 babérlevél
• 1 citrom
• 2 dl tejszín
• 1 csapott evőkanál mustár
• 1 púpos evőkanál étkezési keményítő
• 2 evőkanál libazsír
• só és frissen őrölt bors
• 1 púpos evőkanál barna cukor
• 1 dl száraz fehérbor
• a tálaláshoz: 1 csokor friss petrezselyem
Elkészítés:
1. A csirkecombokat megborsozzuk, majd forró libazsíron, oldalanként jó 2-2 perc alatt nagy lángon aranybarnára pirítjuk egy 30 cm átmérőjű, magas falú lábosban. Hozzáöntjük a szójaszószt, és annyi vizet, hogy a lábos alsó egyharmadáig érjen, majd a combokat lefedve, mérsékelt tűzön 25-30 perc alatt puhára pároljuk. Közben néha átforgatjuk őket, esetleg pótoljuk a szójaszószos vizet.
2. Ezalatt a mártással foglalkozunk. A vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, darabokra vágjuk, és késes betétű robotgépben összedaráljuk. A szegfűszeget és a borókabogyót mozsárban durvára törjük, széttépkedve hozzáadjuk a babérleveleket: ez lesz a fűszerkeverék. A citromról krumplihámozóval vékonyan leszedünk 2-3 hosszú héjdarabkát, majd a citromlevet kifacsarjuk, átszűrjük. A tejszínt, a mustárt és az étkezési keményítőt kézi habverővel simára keverjük.
3. A mártáshoz a libazsírt megolvasztjuk egy közepes méretű, magas peremű serpenyőben, hozzáadjuk a zöldségreszeléket, és miután sóztuk-borsoztuk, ráhintjük a barna cukrot, a fűszerkeveréket, a citromhéjakat. Az egészet összekeverjük, és nagy lángon, néha megkeverve, 3-4 perc alatt enyhén lepirítjuk. Ezután hozzáöntjük a bort és 3 dl vizet, 2 percig forraljuk, majd lefedjük, és a zöldségreszeléket mérsékelt lángon 5 perc alatt puhára főzzük.
4. A puha zöldségreszelékből kidobjuk a citromhéjakat és a babérleveleket, aztán a boros lével együtt turmixgépben összepürésítjük. Visszaöntjük az eddig használt serpenyőbe, hozzáadjuk a keményítős tejszínt meg 2 evőkanál citromlevet, és mérsékelt lángon 2-3 perc alatt kevergetve besűrítjük: íme a mártás. Tálaláskor a combokat kiemeljük a lábosból, megöntözzük a mártással, és apróra vágott petrezselyemmel meghintjük.
Négy adag lesz belőle.
Stahl Judit: Gyors házias ételek Stahl Judit új szakácskönyvéből kiderül, hogy házias ízekért nem kell feltétlenül hosszasan főzni. A bő félóra alatt elkészíthető télies gesztenyekrémleves, a pikáns tárkonyos gombaleves harcsával, vagy a hamis sztrapacska mind a házias konyha remek, gyors fogásai közé tartoznak. A sorozat további darabjai: · Gyors muffinok · Gyors húsos ételek 2280 Ft, Kulinária Kiadó |