Mézeskalács

4 ajándék a konyhából – saját kezűleg

Adni öröm – tartja a mondás. Főleg, ha saját magunk által készített aprósággal lepjük meg a családtagjainkat, barátainkat. Van, aki szalvétatechnikával dekorált dobozt ajándékoz, van, aki sálat köt, azonban egy igazi konyhatündér ehető ajándékkal rukkol elő. Az alábbi 4 recepttel ehhez szeretnék segítséget nyújtani.
 Trüffel 

A trüffel tipikusan az a finomság, amelytől az ember rettenetesen tart, egészen addig, amíg egyszer – iszonyúan csokis tenyérrel – rá nem ébred, hogy ebben aztán semmi ördöngösség nincs, ellenben finom és mutatós.  

Étcsokoládés-narancsos trüffel

Hozzávalók:
• 40 dkg narancsos étcsokoládé (70%-os)
• 1,5 dl jó minőségű, zsíros tej
• ½ ek cointreau
• 2-3 ek. holland kakaópor

Ajándékok a konyhábólA csokoládét egy nagy fémüstbe teszem, és gőz fölött megolvasztom. Amíg olvad, addig felforrósítom a tejet, majd ezt is az olvadt csokoládéhoz öntöm. Leveszem a gőzről a tálat, hozzákeverem az alkoholt. A tálat hideg vizes fürdőbe állítom, folyamatosan kevergetve hagyom, hogy megszilárduljon. A kakaóport egy nagyobb lapostányérba szitálom. A csokoládékrémet mogyorónyi gömböcskékké sodrom, majd finoman meghempergetem a kakaóporban, és egy tálra teszem. A trüffel ízesítésével kapcsolatban a variációk száma végtelen. Lehet bele tenni aszalt gyümölcsöket, készíthető többféle csokoládékrém összegyúrásával. A krémbe keverhető alkohol, akár pálinka, akár valamilyen krémlikőr. A csokigolyó hempergethető ízesített kakaóporba, durvára tört dióba, mandulába, apró, színes cukorgyöngyökbe, vagy bevonható csokoládémázzal. 

 Florentin 

Látványos, finom és könnyen elkészíthető édesség.  

Hozzávalók:
• 5 dkg méz
• 20 dkg cukor
• 1,5 dl tejszín
• 5 dkg vaj
• 1 ek. finomliszt
• 20 dkg szeletelt mandula
• 10 dkg kandírozott gyümölcs
• 10 dkg 70%-os étcsokoládé
• 1 ek. olaj

Ajándékok a konyhából

A vajat egy lábasban felolvasztom. Hozzáadom a mézet, a cukrot és a lisztet, majd habverővel való állandó kevergetés mellett felforralom. Ezután a lehúzom tűzről, majd hozzáadom a mandulát és az apróra metélt kandírozott gyümölcsöket.
Egy méretes gáztepsibe sütőpapírt teszek, és erre öntöm ki a mandulás krémet, majd egy cukrászkéssel vagy egy spatulával egyenletesen elsimítom.
A 200 fokra előmelegített sütőben 5-8 percig sütöm. Ezután egy jó éles ollóval négyzetekre vágom, lekapirgálom az aljáról a papírt, és rácsra fektetve hagyom kihűlni.
Amíg hűl, addig gőzfürdőn felolvasztom a csokoládét, egy kevés olajjal elkeverem. A kihűlt lapocskákat félig megmártom a csokoládéban, majd újra a rácsra helyezem, amíg a csokoládé teljesen meg nem dermed. Jól záródó dobozban 1-2 hétig bírja.

 Mandulás cantucci 

Igazi mártogatós sütemény. Nemcsak kávéba, hanem kakaóba, likőrbe is áztatható, sokáig elálló olasz különlegesség.

Hozzávalók:
• 50 dkg finomliszt
• 3 tojás
• 15 dkg cukor
• 12 dkg vaj
• 1 tk. sütőpor
• 1 citrom héja
• 1 bő marék mandula

Ajándékok a konyhábólA sütőporos lisztet összedolgozom a vajjal. A tojást jó néhány perc munkával habosra verem a cukorral. Belereszelem a citrom héját. Az egészet alaposan összedolgozom. A héjas mandulát egy szakácskéssel kicsit megvagdosom, és a tésztámhoz gyúrom. Előkészítek egy sütőpapíros tepsit. A tésztámból egy nagy hengert gyúrok, amelyet úgy hét-nyolc darabra vágok. A darabokat szép, téglára emlékeztető darabokra formázom.
A tésztákat a sütőpapíros tepsire fektetem, és 10 percre beteszem a 200 fokra előmelegített sütőbe. Amikor már kicsit kezd színesedni, akkor kiszedem, szeletekre vágom, és még 5-6 percre visszateszem sülni.
Frissen magában és borral is finom. Később – ha marad, és egy jól záródó fémdoboz vendégszeretetét élvezi – már érdemes valamilyen folyadék mellé, mártogatósnak kínálni.

Karácsonyi muffin üvegbe zárva 

Gyorsan elkészíthető, elronthatatlan ajándék. Gyakorlatlanabb konyhatündérek is megpróbálkozhatnak vele.

Hozzávalók:
• 12 dkg rétesliszt
• 15 dkg finomliszt
• 1 csomag sütőpor
• 10 dkg mandulaforgács
• 15 dkg aszalt sárgabarack
• 12 dkg cukor

Ajándékok a konyhábólKeresek egy jó méretű és kellően tetszetős csatos vagy csavaros üveget, és a felsorolt hozzávalókat gusztusosan belerétegezem. Az üveghez csatolom a használati útmutatót is, amelyben felsorolom a muffin készítéséhez szükséges nedves alapanyagokat és az elkészítés pontos menetét.

A muffin készítéséhez szükséges még:
• 1 tojás
• 1 dl olaj
• 2,5 dl tej

A szöveg meg lehet az alábbi:
„Melegítsd elő a sütődet 180 fokra. A hozzávalókat rejtő üveg tartalmát öntsd egy mély tálba, adj hozzá tejet, olajat, tojást. Csomómentesen keverd el. Vedd elő a muffinformádat, papírkapszlival ágyazz meg benne, majd kanalazd bele a krémet a kapszlikba úgy, hogy ¾-ig legyenek. Ezután nagyjából 20 perc alatt süsd készre. Jó étvágyat! (A muffin elkészítése az ajándék kézhezvételétől számított 1-2 héten belül javasolt.)”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top