Mézeskalács

Marha, pulyka, hal – Tuti főételek karácsonyra

A karácsonyi menü legfontosabb pontja. Hiszen a süteményeket korábban is el lehet készíteni, az előétel is békésen várhat a hűtőben a sorára, de a főétel az, aminek karácsony napján kell tökéletesen sikerülnie.

 Marhasült gravy szósszal

Hozzávalók:
• 1,5 kg marhastefánia
• 2 ek. vaj
• 1 bő dl olaj
• 2 ujjnyi darab füstölt zsírszalonna
• 1 ek. finomliszt
• 1 l alaplé 

Marha, pulyka, hal - Tuti főételek karácsonyraEgy vaslábas vagy mély, tetővel rendelkező serpenyő alján megolvasztom a vajat, hozzáadom az olajat, majd a lehártyázott, szalonnával alaposan megspékelt hús minden oldalát megkapatom, picit lepirítom, majd takarékra állítva, fedő alatt párolom. Se só, se víz nem kell hozzá! Időnként megforgatom, és húsvillával nézem, hogy megpuhult-e már. Körülbelül 2-3 óra alatt megpárolódik. Akkor jó, ha a húsvilla könnyedén belecsusszan, és ugyanilyen könnyedén ki is jön.
Amikor kész a hús, kiemelem a serpenyőből. A szaftját egy kisebb szószoslábasba felfogom, felforralom, lisztet adok hozzá, és habverővel folyamatosan kavarva hozzáöntöm az alaplevet, majd közepes lángon besűrítem, közben még mindig folyamatosan kavarom a habverővel. Végezetül sózom, borsozom. Tálaláskor egy nagyobb adag tejszínes-vajas krumplipürét halmozok a tálra, nekitámasztok egy-két szeletnyi húst, és alaposan meglocsolom a gravy szósszal.

 Gesztenyés pulykarolád

 

Hozzávalók:
• 1 kg pulykamellfilé
• 10 dkg bacon vagy jó minőségű sonka
• 10 dkg aszalt sárgabarack
• 25 dkg natúr gesztenyemassza
• só
• rózsabors
• olaj
• 8 dkg vaj
• 3-4 dl tejszín
• 3-4 levélnyi zsálya

Marha, pulyka, hal - Tuti főételek karácsonyra

A pulykamellet vékony szeletekre vágom. Ezeket a szeleteket egy kicsit megklopfolom. A rózsaborsot egy mozsárba teszem, és sóval alaposan megtöröm. Ezzel a keverékkel fűszerezem a húst. A fűszeres húsra helyezem a bacont, majd a gesztenyemasszát terítem rá. A félbevágott aszalt sárgabarackokkal fedem a gesztenyemasszát.
Ezután feltekerem a húsokat, és hústű, fogpiszkáló segítségével egyben tartom a hengereket. Olajat és vajat olvasztok egy mély serpenyőben, és néhány perc alatt körben lesütöm a húst.
Ezután kiszedem egy tepsibe a húst, alufóliával lefedem, majd a 170 fokra előmelegített sütőbe teszem, nagyjából 20 percre. Eközben egy kis tejszínt öntök a pörcökkel teli serpenyőbe, sózom, néhány levél zsályát teszek hozzá, ebbe teszem a sütőből kiszedett húst, fedem, és takarékon hagyom. Ez arra is jó, hogy ha kicsit hamarabb elkészül a tekercs, akkor melegen marad, és nem szárad ki. Tálaláskor a tejszínt a köretre vagy magára a húsra is rálocsolhatjuk.

 Lazac Wellington módra

Hozzávalók:
• 50 dkg friss lazacfilé, a bőr eltávolítása
• 1 csomag (kb. 50 dkg) leveles tészta
• füstölt só (Maldon – tölgyfán füstölt – só)
• 1 tojás

Marha, pulyka, hal - Tuti főételek karácsonyraA tésztát kicsit kinyújtom, a közepére ráültetem az előre besózott és egy kicsit lecsöpögtetett halat. A tésztát derelyevágóval méretre szabom, a halat betakargatom, majd a tészták szélét vízzel finoman megkenem, utána ráhajtom a tésztatakaró másik szélét is. Gondosan kell eljárni, hogy a tészta tényleg jól zárjon. A kész csomagot egy sütőpapíros tepsire fektetem. A tészta tetején egy desszertvillával itt-ott – akár sorminta jelleggel – lukakat ütök, hogy a felesleges gőznek legyen hol távoznia.
A derelyevágóval leszedett csíkokból meg díszítést készítek a tésztára. Amikor ezzel kész vagyok, akkor a tészta tetejét egy elhabart tojással lekenem, majd 200 fokos sütőbe teszem, úgy 15 percre. Ha letelt a negyedóra, akkor lejjebb veszem a hőfokot, és 160 fokon még 15-20 percig sütöm. Miután kész, 5-6 percet várjunk a szeletelésével.

Dijonimustár-krémmel tálalom.

Hozzávalók:
• 3 dl tejföl
• 1 ek. mustár
• só
• fehér bors

A tejfölhöz hozzáadom a mustárt, alaposan elkeverem, majd ízlésemnek megfelelően fűszerezem.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top