Hozzávalók 2 rúdhoz:
• 25 dkg sütiliszt vagy keverék
• 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
• fél cs. porélesztő
• 1 kis kanál sütőpor
• 1 ek folyékony édesítő
• csipet só
• 17,5 dkg (kb. 7 ek) zsírszegény tejföl
• 2 egész tojás (ebből 1 a kenéshez!)
• 7,5 dkg (kb. 3 csapott ek) light margarin
A diós töltelékhez: • 7 dkg zabkorpa • 11 ek (kb. 10 dkg) darált dió • 40 ml (8 ek) tej • 1 ek folyékony édesítőszer • citromlé • fahéj • negyed marék mazsola |
A mákos töltelékhez: • 10 ek (kb. 10 dkg) darált mák 7 dkg zabkorpa 1 ek folyékony édesítőszer 55 ml (11 ek) tej fahéj citromlé negyed marék mazsola |
A hozzávalókból gyors mozdulattal tésztát gyúrok, egy szalvétával letakarom a tálat, és langyos helyen fél-egy órát kelesztem. Addig elkészítem a tölteléket: Először az összes zabkorpát (14 dkg) egy olaj nélküli serpenyőben megpirítom, majd kettéosztom. Külön-külön elkészítem a kétféle tölteléket, összekeverem a tejjel, majd „megmikrózom”: 700 W-on fél-egy percre beteszem, megint jól elkeverem, kihűtöm.
Közben a tésztát átgyúrom, kettéosztom. Az egyiket lisztezett deszkán (süti lisztes!) kinyújtom, meghintem az egyik töltelékkel, szépen tiszta kézzel le is lapogatom. A tészta két szélét oldalt ráhajtom picit a töltelékre, így tekerem fel másik irányból szép egyenletesen, ügyelve, hogy formás kis hengert kapjak. Átemelem a tepsibe. Ugyanígy megtöltöm a másik tésztát is. Először megkenem mindkettőt tojássárgájával, és megvárom, míg teljesen beszívja. Utána átkenem tojásfehérjével, azt is megvárom, míg beszívja. Állítólag ettől lesz szép márványos felületű a beigli. Nekem ugyan nem lett az, de hátha te ügyesebb leszel! Ki is hagyhatod ezt a lépést, csak kend le simán egyszer tojássárgájával, szurkáld meg villával és mehet a sütőbe.
180 fokon, előmelegített sütőben középső rácson kezdtem sütni, aztán mert eléggé pirult, negyed óra után levettem 160 fokra, így sütöttem készre további 20-25 perc alatt.
Tipp: Bármilyen furcsa, egyszeri lefagyasztás után finomabbak voltak, mint frissen!