nlc.hu
Mézeskalács
Gazdaságos karácsonyi menü – pénztárcakímélő receptek

Gazdaságos karácsonyi menü – pénztárcakímélő receptek

Bár a legtöbb családban állandó fogásokra épül az ünnepi ételsor, vannak, akik évről évre újítani szeretnének, és arra vágynak, hogy különleges ízkombinációkkal lepjék meg a családot. Nekik ajánljuk Bereznay Tamás karácsonyi menüjét, amiben kétféleképpen alkotta meg az ételeket: a spórolós verziót akár a hétköznapokon is elkészíthetjük, míg a drágább hozzávalókat igénylő falatokat az ünnepi alkalmakra ajánljuk.

 Tárkonyos burgonyaleves


Gazdaságos karácsonyi menü - pénztárcakímélő receptekHozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg burgonya
• 1 csokor tárkony
• 1 dl tejszín
• 2 evőkanál fehérborecet
• 1 kisebb fej vöröshagyma
• 3 evőkanál étolaj

A hagymát finomra, a burgonyát pedig apró kockákra vágjuk. A hagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk, felöntjük 1 liter vízzel, és hozzáadjuk a burgonyát. Ízesítjük sóval, apróra vágott tárkonnyal, ecettel. Miután a burgonya megpuhult, elkeverjük benne a tejszínt, újra felforraljuk, és már tálalhatjuk is.

Elkészítés: 40 perc

 Currys rizses pulykacomb

Gazdaságos karácsonyi menü - pénztárcakímélő receptekHozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg rizs
• 50 dkg pulykacombfilé
• fél kaliforniai paprika
• 3 szál újhagyma
• 2 fej lila hagyma
• 1 csokor petrezselyem
• 1 evőkanál currypor
• só
• fél dl olívaolaj

A rizst megfőzzük, a pulykacombot 1 cm-es kockákra, a zöldségeket pedig még ennél is apróbb kockákra vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, hirtelen megpirítjuk benne a húst, majd a rizshez adjuk. Újra olívaolajat forrósítunk, megpirítjuk a zöldségeket is, és ezt is a húshoz adjuk. Megszórjuk curryvel, finomra vágott petrezselyemmel, és az egészet alaposan összekeverjük.

Elkészítés: 50 perc

 Morzsás almatorta

Gazdaságos karácsonyi menü - pénztárcakímélő receptekHozzávalók kb. 12 szelethez:

A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
1 nagy citrom reszelt héja
fél tasak vaníliás cukor
csipet só
1 teáskanál sütőpor
10 dkg dió

A töltelékhez:
1,5 kg alma
1 mokkáskanál őrölt fahéj
20 dkg barna cukor
fél citrom leve

A tésztához a lisztet a porcukorral összekeverjük, majd a hideg vajjal az egészet összemorzsoljuk. Hozzáadunk egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Miután ez megvan, a tojássárgájával összegyúrjuk, és ha kell, annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Felhasználás előtt hűtőben pihentetjük egy órán át.
A töltelékhez az almát megpucoljuk, magházát kivájjuk, és kockára vágjuk. Összekeverjük a barna cukorral, a fahéjjal és a citromlével, majd lábasban megpároljuk.
Kétfelé osztjuk a tésztát: az egyiket kinyújtjuk, és egy kerek tortaforma alját kibéleljük vele, majd 180 °C-os sütőben 10 percig sütjük. A tészta tetején egyenletesen elosztjuk az almatölteléket, megszórjuk durvára vágott dióval, és a maradék tésztát burgonyareszelő segítségével ráreszeljük. 180 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.

Elkészítés: 60 perc
Sütés: 40 perc

A receptek különlegesebb variációit keresd a Nők Lapja Konyha decemberi számában! Fizess elő a lapra most! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top