Tárkonyos burgonyaleves |
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg burgonya
• 1 csokor tárkony
• 1 dl tejszín
• 2 evőkanál fehérborecet
• 1 kisebb fej vöröshagyma
• 3 evőkanál étolaj
A hagymát finomra, a burgonyát pedig apró kockákra vágjuk. A hagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk, felöntjük 1 liter vízzel, és hozzáadjuk a burgonyát. Ízesítjük sóval, apróra vágott tárkonnyal, ecettel. Miután a burgonya megpuhult, elkeverjük benne a tejszínt, újra felforraljuk, és már tálalhatjuk is.
Elkészítés: 40 perc
Currys rizses pulykacomb |
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg rizs
• 50 dkg pulykacombfilé
• fél kaliforniai paprika
• 3 szál újhagyma
• 2 fej lila hagyma
• 1 csokor petrezselyem
• 1 evőkanál currypor
• só
• fél dl olívaolaj
A rizst megfőzzük, a pulykacombot 1 cm-es kockákra, a zöldségeket pedig még ennél is apróbb kockákra vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, hirtelen megpirítjuk benne a húst, majd a rizshez adjuk. Újra olívaolajat forrósítunk, megpirítjuk a zöldségeket is, és ezt is a húshoz adjuk. Megszórjuk curryvel, finomra vágott petrezselyemmel, és az egészet alaposan összekeverjük.
Elkészítés: 50 perc
Morzsás almatorta |
Hozzávalók kb. 12 szelethez:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
1 nagy citrom reszelt héja
fél tasak vaníliás cukor
csipet só
1 teáskanál sütőpor
10 dkg dió
A töltelékhez:
1,5 kg alma
1 mokkáskanál őrölt fahéj
20 dkg barna cukor
fél citrom leve
A tésztához a lisztet a porcukorral összekeverjük, majd a hideg vajjal az egészet összemorzsoljuk. Hozzáadunk egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Miután ez megvan, a tojássárgájával összegyúrjuk, és ha kell, annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Felhasználás előtt hűtőben pihentetjük egy órán át.
A töltelékhez az almát megpucoljuk, magházát kivájjuk, és kockára vágjuk. Összekeverjük a barna cukorral, a fahéjjal és a citromlével, majd lábasban megpároljuk.
Kétfelé osztjuk a tésztát: az egyiket kinyújtjuk, és egy kerek tortaforma alját kibéleljük vele, majd 180 °C-os sütőben 10 percig sütjük. A tészta tetején egyenletesen elosztjuk az almatölteléket, megszórjuk durvára vágott dióval, és a maradék tésztát burgonyareszelő segítségével ráreszeljük. 180 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
Elkészítés: 60 perc
Sütés: 40 perc