Karácsonyi sült puding |
Hozzávalók 8 darabhoz:
30 dkg diákcsemege
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
12 dkg liszt
8 dkg cukor
1 dl tejszín
4 tojás
1 teáskanál sütőpor
A tetejére:
15 dkg porcukor
1 tojásfehérje
negyed citrom leve
A diákcsemegét aprítsuk össze. Gőz felett olvasszuk össze a vajat a csokoládéval. Keverjük el a liszttel a sütőport és a cukrot, a tojásokat enyhén verjük fel, és öntsük hozzá. Adjuk hozzá a diákcsemegét, jól dolgozzuk el, majd keverjük hozzá a vajas-csokoládés masszát és a tejszínt is. Alaposan keverjük össze a masszát.
Vajazzunk és lisztezzünk ki 8 darab, kb. 1 dl űrtartalmú muffinformát, majd töltsük a tésztát a formák kétharmadáig. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 45 percig, tűpróbával ellenőrizzük.
A díszítés elkészítéséhez a tojásfehérjét a porcukorral és a citrom levével verjük kemény habbá. Kb. 3-4 percnyi, erős fokozaton történő keverés után fényes, sűrű massza lesz belőle, ezt csorgassuk a kiborított, kihűlt sütemények tetejére. A tetejére tehetünk gránátalmamagot, vörös áfonyát, mentalevelet.
Marcipános kókuszcsók |
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
2 szoba-hőmérsékletű tojásfehérje
10 dkg porcukor
1 teáskanál citromlé
10 dkg fehér marcipánmassza
10 dkg kókuszreszelék
csipet só
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. A tojásfehérjéket verjük fel egy csipet sóval. Mikor már habos, de még egyáltalán nem kemény, kezdjük el kanalanként adagolni hozzá a porcukrot. Minden hozzáadott kanálnyi porcukor után verjük 1 percig a habot. Az utolsó kanállal adjuk hozzá a citromlevet is. A végeredmény fényes, vágható massza lesz.
Reszeljük le a marcipánt, keverjük el a kókuszreszelékkel, majd óvatosan forgassuk össze a tojáshabbal. Töltsük a masszát habzsákban, és nyomjunk belőle kis halmokat szilikonos sütőpapírra vagy szilikonlapra. Süssük 15 percig a sütőben, majd zárjuk le a sütőt, résnyire nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk kihűlni úgy, hogy benne vannak a kókuszcsókok.
Cikkünk a Szuflé magazinból közölt részletet.
– A legjobb magyar séfek karácsonyi receptjei
– Hófehér karácsonyi desszertek és gyümölcskenyerek
– Ehető ajándékok, amivel megajándékozhatod gasztroőrült haverod
– Interjú Gerendai Károllyal, a Costes tulajdonosával: hol tart ma a csúcsgasztronómia
– Szarvasgomba-vadászat + receptek
– Partifalatok szilveszterre
– Gyors téli vacsorák
– Borkalauz különleges alkalmakra
Vrábel Krisztina: Nem esek bűnbe a szupermarketben A Dolce Vita blog szerzőjével az édes életről, a vizuális környezetszennyezésről és a hazai közétkeztetésről beszélgettünk. Elárulta azt is, mi lenne az utolsó vacsorája. » |