Mézeskalács

Kisült már a gigakalácsuk

Német pékek és cukrászok elkészítették a világ legnagyobb karácsonyi süteményét.

Év vége egyebek mellett a gyümölcskenyér készítésének időszaka is. E közkedvelt süteménytípus egyik változata a drezdai kalács – az úgynevezett stollen –, amely sem adventkor, sem karácsonykor nem hiányozhat a németek ünnepi asztaláról. Az édesség népszerűségét jelzi, hogy a szászországi Drezdában minden évben gasztronómiai fesztivált rendeznek az aszalt gyümölccsel és magvakkal „megbolondított” finomság köré.

Kisült már a gigakalácsuk

A fesztivál afféle kihagyhatatlan attrakciójaként a helyi pékek egy gigantikus méretű kaláccsal rukkolnak elő évről évre. Az abszolút rekorder stollen még 2000-ben készült, s súlya meghaladta a négy tonnát. Bár paramétereit tekintve az idei kalács elmarad a tíz évvel ezelőttitől, méretei így is lélegzetelállítóak – lévén tömege több mint 2750 kilogramm, magassága majd egy méter, hosszúsága pedig három méter. Előállításához 700 kilogramm lisztet, 350 kilogramm vajat, 120 kilogramm cukrot és 50 liter rumot használtak fel.

Ráadásul a két napig készült édesség – amelynek kikeverésében és sütésében nyolcvan pék és cukrász vett részt – ízével sem okozott csalódást.
Nagyon büszke vagyok rá, hogy nemcsak hatalmas lett, hanem finomra is sikeredett – értékelte a különleges süteményt a készítő mesterek egyike.
A kalács mindazonáltal nem sokáig maradt egyben, hiszen a fesztiválozó sokadalom legnagyobb örömére felvágták és szeletenként kiárusították. A befolyt összeget karitatív célokra fordítják.

A különféle források egybehangzó tanúsága szerint a drezdai kalács története a 15. századig nyúlik vissza. A kezdeti időkben a stollen – amelynek jellegzetes alakja és cukorbevonata a pólyába bugyolált kis Jézust idézi – egy kelt tésztából készült szegényes étel volt az adventi böjt idejére. A tejfogyasztás tilalmának eleget téve eleinte olaj felhasználásával készült, amit csak a pápa külön engedélyével válthatott fel a vaj. A szárított gyümölcsöknek köszönhetően utóbb ünnepi édességgé avanzsáló péksüteménynek manapság számtalan változata ismert – s többek között túrós, mákos és marcipános változatban is kapható.

Infó: www.stollenfest.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top