Fehér csokoládés-ricottás sajttorta |
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
• 15 dkg keksz (pl. Zabfalatok)
• 8 dkg vaj
• 50 dkg ricotta
• 20 dkg fehér csokoládé
• 2 dl tejszín
• 4 darab lapzselatin
• cukor ízlés szerint (kb. 4 evőkanál)
A díszítéshez:
• 10 dkg fehér csokoládé
• 1 darab gránátalma magjai
A kekszet törjük össze morzsa állagúra. Olvasszuk meg a vajat, keverjük el a kekszmorzsával. A „tésztát” lapogassuk bele egy kapcsos tortaformába, és tegyük hűtőbe.
Törjük kockára a fehér csokoládét. A tejszínt forraljuk fel, egyenként keverjük el benne a zselatinlapokat, majd adjuk hozzá a fehér csokoládét, és folyamatosan kevergessük, míg elolvad. Ha sima a krém, keverjük el a ricottával, és adjuk hozzá a cukrot. Kenjük a krémet a megszilárdult kekszalapra, és hűtsük minimum 4-5 órán át. Késsel válasszuk le a krémet a tortaformáról, mielőtt szétnyitjuk.
A díszítéshez készítsünk csokoládéforgácsot: a csokoládét fordítsuk sima felével felfelé, támasszuk meg, hogy ne csúszkáljon. Egy széles, vékony pengéjű kést 45 fokban tartva, toló mozdulattal szeljünk le vékony szeleteket a felszínéről. Szórjuk a forgácsokat a tortára, majd szedjük ki a félbevágott gránátalma magjait, és azokat is hintsük rá.
Tipp: még több tortarecept! »
Narancskrémes profiterol |
Hozzávalók 8 adaghoz:
Az égetett tésztához:
• 10 dkg vaj
• 10 dkg liszt
• 0,5 dl víz
• 0,5 dl tej
• 3 tojás
A narancskrémhez:
• 2,5 dl tej
• 3 tojássárgája
• 2,5 dkg liszt
• 5 dkg cukor
• 1 narancs lereszelt héja + leve
A tejszínkrémhez:
• 3 dl tejszín
• 5 dkg porcukor
• csipet fahéj
A tésztához a vizet és a tejet öntsük össze, forraljuk fel, adjuk hozzá a vajat, és mikor az elolvadt, a lisztet is. Pár percig főzzük a masszát, míg elválik az edény falától, majd a tűzről levéve egyenként keverjük el benne a tojásokat. Töltsük a masszát nyomózsákba, majd sütőpapírra nyomjunk belőle kis kupacokat. Süssük őket 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig, míg kb. négy-ötszörösére nőnek, így keletkezik az oldalukon egy lyuk, ahol majd tölteni tudjuk.
Készítsük el a krémet: keverjük habosra a cukrot a tojássárgájákkal, adjuk hozzá a narancslevet, a lisztet és a narancshéjat. Forraljuk fel a tejet, szép lassan csurgassuk bele a tojáskrémet, majd folyamatos keveréssel főzzük, míg besűrűsödik. A krémet habzsákkal töltsük a fánkokba. A lehűtött tejszínt verjük fel kemény habnak a porcukorral, keverjük hozzá a fahéjat. Forgassuk meg a fánkokat a tejszínben, és halmozzuk őket egymásra.
Cikkünk a Szuflé magazinból közölt részletet.
– A legjobb magyar séfek karácsonyi receptjei
– Hófehér karácsonyi desszertek és gyümölcskenyerek
– Ehető ajándékok, amivel megajándékozhatod gasztroőrült haverod
– Interjú Gerendai Károllyal, a Costes tulajdonosával: hol tart ma a csúcsgasztronómia
– Szarvasgomba-vadászat + receptek
– Partifalatok szilveszterre
– Gyors téli vacsorák
– Borkalauz különleges alkalmakra