nlc.hu
Mézeskalács
Dió, mandula, mogyoró: 3 édes kísértés

Dió, mandula, mogyoró: 3 édes kísértés

A hideggel együtt beköszöntött a dús krémeket tartalmazó, kalóriabomba jellegű sütemények időszaka, ezért Papp Emese isteni desszerteket készített olajos magvak felhasználásával.
 Diós-citromkrémes pite

Hozzávalók 8-10 szelethez:
• 2 tojás
• 15 dkg kefir (1 kis doboz)
• 10 dkg (pirított) dió, darálva
• 1 csomag vaníliás cukor
• 16 dkg liszt + a forma kiszórásához
• fél csomag sütőpor
• 8 dkg kristálycukor
• 1 alma hámozva, reszelve
• fél dl olaj
• csipet só
• vaj a forma kenéséhez
• dió, citromszeletek a díszítéshez

A krémhez:
• 25 dkg mascarpone
• 1 kis citrom reszelt héja és leve
• 5 dkg porcukor

Dió, mandula, mogyoró: 3 édes kísértés

A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük, a tojássárgáját, a kefirt, az olajat és a reszelt almát pedig elkeverjük egy tálban, majd a habhoz adjuk. A darált diót, a vaníliás cukrot, a lisztet, a sütőport, a sót összekeverjük, és ezt is a habba forgatjuk. Kivajazunk egy 20-25 cm átmérőjű piteformát, lisztezzük, majd beletöltjük a masszát. 170-180 fokra előmelegített sütőben először 15 percig sütjük, majd onnét számítva, hogy szépen megemelkedett, további 10-15 percig sütjük. A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd egy tálra helyezzük. A robotgép lassú fokozatán a mascarponét simára keverjük a citrom héjával, levével és a porcukorral. Ezután gyors fokozatra állítva krémes állagúra habosítjuk. Egy kanál vagy kenőkés segítségével a kihűlt tésztára kenjük a krémet, a tetejét megcsapkodjuk, hogy rusztikus legyen. A szeleteket egész dióval, citromszeletekkel díszíthetjük.

 Mandulás karamelltorta

Hozzávalók 8-10 szelethez:

A piskótához:
• 6 tojás
• 12 dkg liszt
• 12 dkg cukor
• fél csomag sütőpor
• 5 dkg darált mandula

A lapok megkenéséhez:

• 8 dkg kristálycukor

A krémhez:
• 15 dkg kristálycukor
• 1 dl tejszín
• 35 dkg vaj vagy margarin
• 5 dkg porcukor
• 10 dkg szeletelt (pörkölt) mandula + egész mandula a díszítéshez

Dió, mandula, mogyoró: 3 édes kísértés

A piskóta hozzávalóiból hagyományos módon piskótatésztát készítünk, a darált mandulát és a sütőport a liszttel együtt adjuk a tésztához. Az így elkészült tésztából 3 darab 20 cm átmérőjű, kerek lapot készítünk, majd 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt egyenként kisütjük őket. Hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk róluk a sütőpapírt.

Egy serpenyőben megolvasztunk 8 dkg kristálycukrot, és két piskótalapot megcsurgatunk az így keletkezett karamellával. Akkor lehet könnyen csorgatni, ha a tűzről levéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd egy vizes konyharuhára helyezzük a serpenyő alját, hogy a karamell mézszerűen folyjék. A karamelles lábasba 2-3 evőkanál vizet teszünk, majd újra felforraljuk, hogy a maradék karamell sziruppá váljon. A harmadik lapot ezzel a sziruppal kenjük meg, ez lesz majd a torta teteje. A krémhez felforraljuk a tejszínt, a 15 dkg kristálycukrot pedig egy serpenyőben karamellizáljuk.

A forró tejszínt a karamellhez adva folyamatosan kevergetjük, amíg sima nem lesz. Hideg vízfürdőbe tesszük, hogy gyorsan langyosra hűljön. A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd a kihűlt karamellszirupot belecsurgatva tovább habosítjuk. A piskótalapokat összetöltjük a krémmel úgy, hogy egy keveset félreteszünk a torta körbekenéséhez és díszítéséhez. A szeletelt mandula felét a rétegek közé szórjuk, a másik fele a torta körbepanírozásához kell. Figyeljünk, hogy a sziruppal megkent piskótalap kerüljön felülre. Ha összetöltöttük a lapokat, körbekenjük a maradék krémmel, bepanírozzuk a mandulával, és tálra helyezzük. A torta tetejét a maradék krémmel és egész mandulával díszítjük.

 Tejszínes mogyorótorta

Hozzávalók 10-12 szelethez:

A tésztához:
• 5 tojás
• 10 dkg cukor
• 10 dkg liszt
• 1 púpos evőkanál kakaópor

A töltelékhez:
• 16 dkg mogyoróvaj (nagyobb élelmiszerüzletekben kapható)
• 10 dkg porcukor
• 1 púpos teáskanál (1 dkg) zselatin
• 1 dl hideg víz
• 4 dl tejszín

A díszítéshez:

• pörkölt mogyoró, apróra vágva

Dió, mandula, mogyoró: 3 édes kísértés

A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótatésztát készítünk, és 3 darab akkora lapot sütünk belőle, amekkora tortakarikánk van otthon. (Körülbelül 15-20 cm átmérőjű legyen.) A hideg tejszínt 2 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük. A zselatint a hideg vízben megáztatjuk, majd teljes olvadásig melegítjük.

A maradék porcukrot, a mogyoróvajat és a meleg zselatint simára keverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhab nagyobb részét. A maradék tejszínhabot majd a díszítéshez használjuk! A tortakarikába helyezzük az egyik piskótalapot, majd elkenjük rajta a krém harmadát. Így rétegezzük tovább, végül megkenjük a tetejét a maradék krémmel. 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni. Hogy könnyebb legyen a tortakarika eltávolítása, tálalás előtt egy éles késsel körbevágjuk a tortát. A maradék tejszínhabbal és a pörkölt mogyoróval díszítjük.

Dió, mandula, mogyoró: 3 édes kísértés

Gofrireceptek Papp Emesétől »

Dió, mandula, mogyoró: 3 édes kísértés

Marcipános zöld torta »

Dió, mandula, mogyoró: 3 édes kísértés

15 ötlet, amitől a süti még szebb lesz »

Cikkünk a Nők Lapja Konyha 2010. novemberi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top