Mézeskalács

Kudarcmentes övezet: 3 kipróbált mézeskalács

Egy tuti mézeskalácsrecept legalább akkora kincs, mint a nagyi húslevesének a leírása. Valaki a zsírra, valaki a pihentetésre esküszik. Most jöjjön három kipróbált recept, amiben senki nem fog csalódni.
Kudarc mentes övezet: 3 kipróbált mézeskalács

 

Margó mami receptje

8 evőkanál kristálycukor
2 egész tojás + 2 tojássárgája
2-3 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék vagy 1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
¼ kávéskanál gyömbér
7 dkg zsír (valamilyen semleges ízű zsír legyen)
7 dkg vaj vagy margarin
2 evőkanál tejföl
10 evőkanál méz
1 teáskanál szódabikarbóna
60 dkg liszt
1 csipet só

Ki süsse? Aki szereti a nagyon puha mézeskalácsot, és nem fél zsírt használni.

A zsírt, a mézet és a margarint megolvasztjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a fűszerkeveréket a cukrot, a és a szódabikarbónát és a sót, ha ezzel végeztünk, akkor mehet bele a tojás és a tejföl is, majd a felolvasztott zsír, méz és margarin. Az egészet jól összedolgozzuk, majd egy éjszakán át pihentetjük. Belisztezett deszkán kinyújtjuk és szaggatjuk. A zsírtól különleges íze lesz, a tejföl pedig garantálja, hogy puha maradjon.


Az NLC kedvence (amit Ízbolygótól kölcsönöztünk)

34 dkg liszt
12 dkg vaj
20 dkg méz
2 tojássárgája
1 tk szódabikarbóna
csipet só
(2 tk fahéj-szerecsendió-szegfűszeg keveréke vagy mézeskalácsfűszer)
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és robotgéppel összegyúrjuk, ha nincs szerencsénk, akkor marad a kezünk, de az se lesz akkora meló, mintha kenyeret dagasztanánk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap kisütjük. Gyerekbarát, gyurmázható verzió.

Ki süsse? Aki gyerekkel együtt készíti, mert könnyű vele dolgozni, de a sütés után érdemes várni egy napot a díszítéssel, ugyanis frissen könnyen törik. 

Porcukros szalalkális

25 dkg méz
5 dkg vaj
3 egész tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
2 teáskanál szalalkáli
70 dkg liszt

A vajat a mézzel felolvasztjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a cukrot, a szalalkálit a fahéjat és a szegfűszeget, majd beleütjük a három tojást és a mézes keveréket, ha túl folyós lenne a tészta, még lisztet is tehetünk hozzá. 

Ki süsse? Aki szereti, ha egy picit keményebb a tészta, de nem kell félni, ez sem lesz cipőtalp. 

Tippek:
– Ha mézeskalács megkeményedne, akkor tegyük be egy fémdobozba, és rakjunk mellé néhány gerezd almát!
– A pihentetés nagyon fontos, anélkül ugyanis a tészta nyúlós lesz és nem lehet vele dolgozni.
– Fél centinél nem érdemes vastagabbra nyújtani a tésztát, különben a belseje nyers marad, a külső része pedig kiszárad.
– Bár alapvetően vajpártiak vagyunk, ennél a tésztánál mégis jobb a a margarin, ugyanis könnyebb vele dolgozni.

– A kiszúrt formák tetejét bekenhetjük felvert tojással is, így fényesebb lesz sütés után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top