Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 tojás
- 3 dkg libazsír
- 1 csomag szalalkáli
- 2 ek. méz (klasszikus, nagymamaféle kanállal számolva)
- 0,4 dl tej
- 15 dkg cukor
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg rétesliszt
Elkészítés:
Az alapanyagokat tésztává gyúrom, majd begyújtom a sütőt 190 fokra. Két nagy gáztepsit előveszek, levágok hozzá sütőpapírt. A tésztámat megfelezem. A sütőpapírt a deszkára helyezem, ráteszem a tésztám, és azon nyújtom ki. Így nem kell átügyeskedni a tepsire a vékonyra nyújtott tésztát, sokkal könnyebben kezelhető. Alaposan kinyújtom, tepsire teszem, és aranybarnára sütöm (10-12 perc). Mikor kisült, akkor két-két lapot vágok a papíron pihenő tésztáimból, majd egymásra helyezem őket, és még formázok rajta, ha kell.
Aztán elkészítem a tölteléket.
Hozzávalók:
- 3,5 dl tej
- ½ vaníliarúd belseje
- 6 dkg búzadara
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 15-20 dkg szilvalekvár (lehetőleg tavalyi, illetve minél sűrűbb)
Elkészítés:
A vajat habosra keverem a porcukorral. A tejet felteszem főni, belekaparom a vaníliarúd belsejét, majd hozzáadom a grízt. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzöm. Ha kész, félrehúzom, hagyom félig kihűlni, majd homogén krémmé keverem a cukros vajjal.
Tálra helyezem az első tésztámat, megkenem a krém felével (alaposan, mert a tészta sokat felvesz), majd ráhelyezem a következő tésztámat. Ezt a réteget szilvalekvárral borítom, majd ráhelyezem az újabb tésztát, erre felkenem a krém másik felét, végezetül ráteszem a negyedik tésztámat. A tésztát jó esetben 2-3 napig hagyom, hogy összeérjen, és mielőtt debütálna a család és a vendégek előtt, porcukorral alaposan megszórom.