Hozzávalók kb. 12 szelethez:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
1 nagy citrom reszelt héja
fél tasak vaníliás cukor
csipet só
1 teáskanál sütőpor
10 dkg dió
A töltelékhez:
1,5 kg alma
1 mokkáskanál őrölt fahéj
20 dkg barna cukor
fél citrom leve
A tésztához a lisztet a porcukorral összekeverjük, majd a hideg vajjal az egészet összemorzsoljuk. Hozzáadunk egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Miután ez megvan, a tojássárgájával összegyúrjuk, és ha kell, annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Felhasználás előtt hűtőben pihentetjük egy órán át.
A töltelékhez az almát megpucoljuk, magházát kivájjuk, a gyümölcsöt kockára vágjuk. Összekeverjük a barna cukorral, a fahéjjal és a citromlével, majd lábasban megpároljuk.
Kétfelé osztjuk a tésztát: az egyiket kinyújtjuk, és egy kerek tortaforma alját kibéleljük vele, majd 180 °C-os sütőben 10 percig sütjük. A tészta tetején egyenletesen elosztjuk az almatölteléket, megszórjuk durvára vágott dióval, és a maradék tésztát burgonyareszelő segítségével ráreszeljük. 180 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
Elkészítés: 60 perc
Sütés: 40 perc