Hozzávalók 4 személyre
• egy 1,5 kg-os tanyasi csirke
• 2 vékony karikákra vágott citrom
• 8 babérlevél
• vörös borsos vaj
• 2 kiskanál szárított ausztrál vörös bors vagy egész fekete bors
• 3 gerezd fokhagyma
• egy 4 cm-es darab, vékonyra szeletelt friss gyömbér
• 1 kiskanál tengeri só
• 1 kiskanál őrölt kömény
• 125 g sózatlan vaj
• citromos, almaborecetes öntet
• 1 kisebb citrom
• 1 gerezd finomra aprított fokhagyma
• 2 kiskanál tengeri só
• ½ csésze extraszűz olívaolaj
• ¼ csésze citromlé
• 1 evőkanál almaborecet
• 2 vékony karikákra vágott salátahagyma
• 2 kiskanál reszelt citromhéj
A vörös borsos vajhoz a borsot a fokhagymával, a gyömbérrel, a sóval és az őrölt fűszerekkel együtt mozsárban pépesre törjük. Hozzákeverjük a vajat, egyenletesen elkeverjük, majd félretesszük.
A csirkét hideg vízzel átmossuk. A hasüreg külsejénél és belsejénél található zsírosabb részeket levágjuk, de a nyakat, a püspökfalatot és a szárnyakat a csirkén hagyjuk. A szárnyvégeket a szárny alá hajtjuk, majd a csirkét mellével felfelé enyhén kiolajozott tepsibe fektetjük. Kezünkkel a mell és combok bőre alá nyúlunk, és óvatosan fellazítjuk. Vigyázzunk, nehogy felszakítsuk a bőrt. A fűszervaj felét a bőr alá tesszük, majd egyenletesen elsimítjuk. A combhúst pár helyen bevágjuk, hogy könnyebben átsülhessen. A maradék vajjal a csirke bőrét kívülről is egyenletesen bekenjük. A citromszeleteket és a babérleveleket a csirke hasüregébe tesszük, lefedjük, és 1 órára behűtjük.
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A csirkét fedő nélkül körülbelül 1 óráig sütjük, vagy míg a bőre világosbarna és ropogós nem lesz. Kivesszük a sütőből, letakarjuk alufóliával, és meleg helyen pihentetjük 10 percig.
Közben elkészítjük az öntetet. A citrom egyik végét levágjuk, majd a citromot a vágott felével lefelé vágódeszkára tesszük. Kis pengéjű, éles késsel felülről lefelé haladva, a citrom természetes görbületét követve levágjuk a citrom héját és az alatta található fehér részt. A citrom húsát kivágjuk a gerezdeket elválasztó hártya közül. A fokhagymát a sóval mozsárban durva állagúra törjük. Hozzákeverjük a citromgerezdeket, és enyhén összetörjük, hogy a citrom levet eresszen. Összekeverjük a többi hozzávalót is, alaposan átforgatjuk, és félretesszük.
A csirkét kivesszük a tepsiből, a visszamaradt pecsenyelét félretesszük. A csirkét felszeleteljük, elrendezzük egy tálon a citromszeletekkel és a babérlevéllel, és meglocsoljuk a pecsenyelével. Az öntetet külön tálban kínáljuk mellé.
Cikkünk részletet közölt Kylie Kwong: Szívvel-lélekkel főzni című könyvéből.
Akik szeretik az édes, savanyú, sós és csípős ízek harmóniáját, azok számára Kylie Kwong könyve kötelező olvasmány. A tévéműsorai, szakácskönyvei és saját sydney-i étterme révén világhírűvé vált ausztrál–kínai származású séf keleti kulináris gyökereinek hangsúlyozása mellett a nyugat-európai, a mediterrán és a keleti konyhák világába vezeti el az olvasót. A kötetben szereplő változatos fűszerezésű, a legfrissebb és legjobb minőségű alapanyagok felhasználásával készült ételek nyugati ízek és keleti technikák kombinációját mutatják be, de szerepel köztük klasszikus kínai étel és családi recept is. A Szívvel-lélekkel főzni Kylie legkedvesebb ételeinek receptjeit tartalmazza – legyen az akár egyszerű tészta, nagyszabású családi ebéd többféle fogása vagy koktélpartihoz illő, könnyű ropogtatni való –, hogy aztán a különböző ízvilágok változatos kombinációjával elkápráztassuk vacsoravendégeinket. Kylie Kwong: Szívvel-lélekkel főzni – Nyugati ízek, keleti technikák |