Az ünnepek szinte elképzelhetetlenek nagy vendégeskedések és ínycsiklandó fogások nélkül. Ezek a gondosan elkészített ételek és sütemények generációk óta szeretetünk kifejezésének meghatározó eszközei, és mindig mosolyt csalnak az emberek arcára.
A nagy lakomáknak nem kell mindig az asztalhoz ülve kezdődniük. Maga a sütés-főzés akár társasági tevékenység is lehet; kitűnő program, hogy összegyűljünk szeretteinkkel és egy kis vidámságot vigyünk a szürke téli napokba. Már az előkészületektől kezdve, mindenki találhat számára testhezálló feladatot, hisz ilyenkor mindig sok a tennivaló; tisztítás, szeletelés, habarás, rántás, majonéz kikeverés, habverés, tésztagyúrás és még számtalan különböző nehézségi fokú tevékenység közül választhatnak a résztvevők. Ebben az örömteli konyhai tevékenységben nyújt segítséget a Vénusz olaj és a Vénusz margarin termékcsalád. Ismerje meg a Vénusz egyik kedvenc receptjét, a kacsamellet sütőtökös burgonyafánkkal és aszalt szilva kompóttal, mellyel biztosan nagy sikert arat szerettei körében.
Kacsamell sütőtökös burgonyafánkkal
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 2 ek. Vénusz étolaj olaj
- 1 szál rozmaring
- 80 dkg bőrös kacsamellfilé
Elkészítés
A kacsamellet előző nap előkészítjük. A bőrös felét beirdaljuk, húsát bekenjük olajjal, rozmaring ágat teszünk rá, majd műanyag fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Egy serpenyőt (lehetőleg fémnyelűt) felforrósítunk, és a kacsamell bőrös felét barnára pirítjuk. Megfordítjuk és 10 percre a sütőbe tesszük (160 fokos). Kivesszük a forró edényből, áttesszük egy tányérra, és meleg helyen pár percig pihentetjük. Vékonyan felszeleteljük, és a fánkkal, valamint a szilvakompóttal ízlésesen elrendezve a tányéron, tálaljuk.
A Burgonyafánk és a Szilvakompót receptjét itt találod!
Burgonyafánk
Hozzávalók:
- 25-30 dkg liszt
- 5 dkg Vénusz margarin margarin
- 1 kávéskanál méz
- 25 dkg burgonya
- 1 szál rozmaring
- 1 csomag (por) élesztő
- kevés tej
- 1-2 l a sütéshez olaj
- 1 dkg só
- 25 dkg sütőtök
Elkészítés
Ehhez a burgonyát héjában megfőzzük, kissé lehűtjük, héját lehúzzuk és burgonyanyomón áttörjük. A sütőtök magját kidobjuk, húsát megkenjük mézzel, majd forró sütőben fél óra alatt megsütjük. Még melegen kikaparjuk a húsát, villával összetörjük, és a burgonyához adjuk. A rozmaring leveleket finomra vágjuk és a margarinon kissé megpirítjuk, majd a liszttel, a sóval és a porélesztővel együtt a burgonyához adjuk. Alaposan összedolgozzuk, ha túl sűrű a tészta kevés tejet, ha túl híg kevés lisztet adunk hozzá, Letakarva meleg helyen kelesztjük. Az olajat egy mély lábasban felmelegítjük. A megkelt burgonyafánk tésztából, olajozott kézzel ping-pong labda méretű golyókat formázunk és az olajban szép barnára sütjük.
Szilvakompót
Hozzávalók:
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 3 dl (száraz) vörösbor
- 3 dkg (Vénusz) margarin
- 5 dkg (durvára vágott) mogyoró
- 15 dkg aszalt szilva
Elkészítés
A kompóthoz a mogyorót a margarinom megpirítjuk, majd rászórjuk a cukrot. Világosra karamellizáljuk, majd felöntjük a borral és 2 dl vízzel. Addig főzzük, míg a cukor felolvad, majd hozzáadjuk az aszalt szilvát és fedő alatt 10 percig főzzük. Hagyjuk fedővel letakarva, hogy az aszalt szilva minél jobban magába szívja a folyadékot.
A Vénusz termékcsalád harmonikus ízei az ünnepi étkezéseket is bearanyozzák. A sütés-főzésben mindig számíthatunk a 60 éve megbízható minőségű Vénusz olajra, a sütésben pedig a Vénusz sütőkocka a tökéletes választás. A sütés rajongóinak a Vénusz most dupla kiszerelésű 500g-os Vénusz Sütéshez és Főzéshez termékkel kedveskedik, mely a számtalan karácsonyi sütemény elkészítésénél hasznos segítség lehet. Ünnepi hidegtálak, szendvicsek készítéséhez próbálja ki a különböző kiszerelésekben kapható Vénusz Natúr, Sós, Light, és az új Vénusz Valódi Vajjal készült margarinokat.