A pogácsa az ugyan kicsit túlzás, de van az a helyzet, amikor ér túlozni. A karácsonyi parti pont ilyen. Ez a falatka ugyanis jóval egyszerűbb, mint amilyennek kinéz.
Pirított gombás pogácsa
Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):
- fűszerezéshez só
- 1 db, kenéshez tojás
- 1-2 gerezd fokhagyma
- fűszerezéshez kakukkfű
- fűszerezéshez őrölt bors
- 20 dkg csiperke gomba
- 1 csomag leveles tészta
Elkészítés
A gombát késes robotgéppel vagy késsel nagyon apróra daraboljuk, majd a szinte pépes gombát vajon megpirítjuk, és a sóval, borssal, fokhagymával, valamint kakukkfűvel fűszerezzük. Miközben a gomba pirul (figyelni kell rá, mert hamar odakap), a leveles tésztából pogácsákat szaggatunk. A felvert tojással megkenjük a kiszúrt formákat, majd elosztjuk rajtuk a gombát. 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Óvodai emlékeket ébreszt bennünk ez recept, de csípős tortillachipsszel tálalva kimondottan felnőtteknek való fogás. A csípős chips ebben az esetben nagyon fontos, ha nem sikerül beszerezni, akkor a tojáskrémbe kerüljön chili.
Tortilla tojáskrémmel
Hozzávalók (8-10 személyre:
- ízesítéshez só
- 1 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál (reszelt) vöröshagyma
- 4-5 kanál olvasztott (vagy 2 kanál libazsír) vaj
- ízesítéshez őrölt bors
- ízesítéshez mustár
- 4 evőkanál (házi) majonéz
- ízlés szerint chilipor
- 6 db főtt tojás
Elkészítés
A tojásokat lereszeljük, majd összekeverjük a majonézze, a vajjal és a tejföllel. Hozzáadunk egy kiskanálnyi mustárt és a reszelt hagymát. Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint ízesítjük. Egy éjszakán át állni hagyjuk, majd rákanalazzuk a tortillákra.
Elegáns falatka, amit kezdők is könnyen meg tudnak csinálni.
Uborkás lazactekercs
Hozzávalók (15-20 darabhoz):
- ízesítéshez só
- 2 evőkanál tejföl
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 db uborka
- igény esetén kapor
- 25 dkg krémsajt
- 5 szelet füstölt lazac
- 4-5 db szardella
Elkészítés
A lazacszeleteket közepes darabokra vágjuk, majd a megmosott uborkát krumplihámozóval hosszában felszeleteljük. A krémsajtot a tejföllel a szardellával és a fűszerekkel összekeverjük, majd „betöltjük” az uborkába. A kis csomagokat fogpiszkálóval átfogjuk és rátesszük a lazacot. A tetejét ízlés szerint megszórjuk kaporral.