Spenótos rétes
Hozzávalók 2 rúdhoz:
- 1 db (kenéshez) tojás
- 1 dl (lapok kenéséhez) olaj
- 1 csomag réteslap
Töltelék:
- 1 evőkanál só
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál őrölt bors
- 350 g spenótpüré
Elkészítés
A 2 evőkanál olajon megpirítjuk az apró kockákra vágott fokhagymát, és felmelegítjük rajta a felengedett spenótpürét. Ha már felforrt, a keményítőt pici vízzel elkeverjük, és besűrítjük vele a spenótot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni. A réteslapokat megkenjük olajjal, egymásra rétegezzük (rudanként 3-4 darab), a tölteléket egy rúdba rendezzük a tészta szélén, és szorosan feltekerjük. Megkenjük tojással, ha van kedvünk, megszórhatjuk olajos magvakkal is. 170-180 °C fokos sütőben pirosra sütjük.
Ami mellé ajánljuk: különböző sült halak vagy grillezett szárnyasok mellé
Polenta pirított zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 dl tej
- 2 dl víz
- 20 dkg kukoricadara
Feltét:
Elkészítés
Egy lábasban melegítsük fel a tejet, öntsük hozzá a vizet, forraljuk fel, majd apránként adjuk hozzá a kukoricadarát, a zúzott fokhagymát és 1 mokkáskanál sót. Folytonos kevergetés közben főzzük, míg össze nem sűrűsödik. Egy kisebb tepsit vajazzunk ki, és öntsük bele a forró darát. Hagyjuk kihűlni, közben majd szépen meg is szilárdul.
A zöldséges feltéthez vágjuk apróra a zöldségeket, és egy kis olívaolajon pirítsuk át őket. Sózzuk, borsozzuk meg, tegyünk rá egy kis kakukkfüvet. A kihűlt polentából pogácsaszaggatóval vagy pohárral vágjunk ki kis korongokat, és halmozzuk rájuk a zöldséges ragut. A tetejére szórjunk reszelt parmezánt.
Ami mellé ajánljuk: nehezebb szaftos, esetleg szószos húsok (marha, sertés), ugyanis a polenta tökéletesen felszívja a hús szaftját.
Mascarponés rizottó
Hozzávalók 4 személye :
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek. mascarpone
- 1 l alaplé
- 5 dkg (reszelt) parmezán
- 0,5 dl olívaolaj
- 2 dl tejszín
- 10 dlg vaj
- 1 dl fehérbor
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 pohár (4 dl, más kerekszemű rizottó rizs is megfelel) arborio
Elkészítés
A hagymákat megfonnyasztjuk az olajon és a vaj felén, majd ráöntjük a rizst, és átforgatjuk. Ezután apránként hozzáadjuk az alaplevet, miközben a rizst folyamatosan kevergetjük. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a bort, a tejszínt és a mascarponét. Majd lehúzzuk a tűzről és rátesszük a maradék vajat. 5-10 percig pihentetjük, majd rászórjuk a reszelt parmezánt.
Citrom reszelt héjával és mentalevelekkel megszórva tálaljuk.
Ami mellé ajánljuk: kacsával vagy libával isteni, de vegáknak grillezett gombával is beválhat.