Mézeskalács

Unalmas köretek helyett – 3 tuti recept

A karácsonyi kötelező krumplipüré és aszalt szilva helyett valami egészen másban is gondolkodhatunk... Mutatjuk.

Spenótos rétes

Hozzávalók 2 rúdhoz:

  • 1 db (kenéshez) tojás
  • 1 dl (lapok kenéséhez) olaj
  • 1 csomag réteslap

Töltelék:

  • 1 evőkanál só
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál őrölt bors
  • 350 g spenótpüré
Kategóriafőétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A 2 evőkanál olajon megpirítjuk az apró kockákra vágott fokhagymát, és felmelegítjük rajta a felengedett spenótpürét. Ha már felforrt, a keményítőt pici vízzel elkeverjük, és besűrítjük vele a spenótot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni. A réteslapokat megkenjük olajjal, egymásra rétegezzük (rudanként 3-4 darab), a tölteléket egy rúdba rendezzük a tészta szélén, és szorosan feltekerjük. Megkenjük tojással, ha van kedvünk, megszórhatjuk olajos magvakkal is. 170-180 °C fokos sütőben pirosra sütjük.

Ami mellé ajánljuk: különböző sült halak vagy grillezett szárnyasok mellé

Polenta pirított zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 dl tej
  • 2 dl víz
  • 20 dkg kukoricadara

Feltét:

    Kategóriaebéd
    Elkészítési idő45 perc
    Nehézségi szintközepes

    Elkészítés

    Egy lábasban melegítsük fel a tejet, öntsük hozzá a vizet, forraljuk fel, majd apránként adjuk hozzá a kukoricadarát, a zúzott fokhagymát és 1 mokkáskanál sót. Folytonos kevergetés közben főzzük, míg össze nem sűrűsödik. Egy kisebb tepsit vajazzunk ki, és öntsük bele a forró darát. Hagyjuk kihűlni, közben majd szépen meg is szilárdul.
    A zöldséges feltéthez vágjuk apróra a zöldségeket, és egy kis olívaolajon pirítsuk át őket. Sózzuk, borsozzuk meg, tegyünk rá egy kis kakukkfüvet. A kihűlt polentából pogácsaszaggatóval vagy pohárral vágjunk ki kis korongokat, és halmozzuk rájuk a zöldséges ragut. A tetejére szórjunk reszelt parmezánt.

    Ami mellé ajánljuk: nehezebb szaftos, esetleg szószos húsok (marha, sertés), ugyanis a polenta tökéletesen felszívja a hús szaftját. 

     

    Mascarponés rizottó

    Hozzávalók 4 személye :

    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 ek. mascarpone
    • 1 l alaplé
    • 5 dkg (reszelt) parmezán
    • 0,5 dl olívaolaj
    • 2 dl tejszín
    • 10 dlg vaj
    • 1 dl fehérbor
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 2 pohár (4 dl, más kerekszemű rizottó rizs is megfelel) arborio
    Kategóriaebéd
    Elkészítési idő25 perc
    Nehézségi szintközepes

    Elkészítés

    A hagymákat megfonnyasztjuk az olajon és a vaj felén, majd ráöntjük a rizst, és átforgatjuk. Ezután apránként hozzáadjuk az alaplevet, miközben a rizst folyamatosan kevergetjük. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a bort, a tejszínt és a mascarponét. Majd lehúzzuk a tűzről és rátesszük a maradék vajat. 5-10 percig pihentetjük, majd rászórjuk a reszelt parmezánt. 

    Citrom reszelt héjával és mentalevelekkel megszórva tálaljuk.

    Ami mellé ajánljuk: kacsával vagy libával isteni, de vegáknak grillezett gombával is beválhat.

    Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top

    Szeretnél értesítést kapni?

    Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

    A hét legizgalmasabb cikkei!
    Friss sztárhírek itthonról és külföldről
    Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
    Regisztráció

    Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

    1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
    2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
    3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
    4. Jelentkezz be a friss jelszóval

    Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

    Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

    Új jelszó mentése