Mákosguba-felfújt
Hozzávalók kb. 6 adaghoz:
- 3 evőkanál cukor
- 4-5 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 15 dkg mák
- 4 db (szikkadt) kifli
Hab:
- 2 evőkanál cukor
- forma kikenéséhez vaj
- 2 db tojásfehérje
- forma kikenéséhez zsemlemorzsa
- fél üveg (kb. 20 dkg) meggybefőtt
Elkészítés
A 3 evőkanál cukrot habosítsuk fel a tojássárgájával, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a meglangyosított tejet. A karikára vágott kifliket mártsuk meg benne, forgassuk a mákba, majd tegyük egy tálba.
A habhoz a 2 evőkanál cukrot és a tojásfehérjét verjük kemény habbá, és keverjük a karikákhoz. A masszát tegyük a vajjal kikent, morzsával megszórt formába, és szórjunk közé ízlés szerinti mennyiségű meggyet, de ne púpozzuk meg a formát, különben kifolyhat belőle. 180 fokos sütőben kb. 15 percig süssük. (Érdemes fogyasztás előtt frissen sütni, de 1-2 órával előtte elkészíthető.) Akkor jó, ha szépen felemelkedett. Melegen tálaljuk.
Mákos guba sütőben sütve
Hozzávalók:
- 3 db cukor
- 5 dl tej
- 3 dkg vaj
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg porcukor
- 15 dkg mascarpone
- 10 db (tejes) kifli
- 1 db vaníliarúd
Elkészítés
A mákot összekeverjük a porcukorral. A kiflit vastag karikára vágjuk (ezt a finomságot a legjobb két-három napos, szikkadt kifliből készíteni, vagy esetleg a friss kiflit meleg sütőben kissé kiszárítani). Ezután
a tejet a kristálycukorral és a vanília kikapart magjával felforraljuk, és leforrázzuk vele a kiflikarikákat. Ha az összes tejet magába itta, óvatosan összekeverjük a porcukorral elkevert mákkal. Hőálló tálba tesszük, elkeverjük a mascarponéval, meglocsoljuk vajjal, és forró sütőben 15 percig sütjük.
Hasonló magyaros recepteket találsz Bereznay Tamás: Mai magyar konyha című könyvében (Boook Kiadó)
Tippek:
– Fogyókúrázok csinálhatják teljes kiőrlésű lisztből készült kifliből.
– Cukor helyett jó lesz bele az agávészirup is.
– A mák és a fahéj jó barátok, tegyél a gubába is belőle!
– Reszelt narancshéjjal is felturbózhatod a gubát.
– Laktózallergiások csinálhatják mandula- vagy rizstejjel is.