Gesztenyés cupcake
Hozzávalók: kb. 25 kis vagy 8 normál muffinhoz:
• 12,5 dkg liszt
• 6 dkg cukor
• 1 db tojás
• 2 evőkanál olaj
• 1 dl tej
• 5-10 dkg (aprított) étcsokoládé
• 1 teáskanál sütőpor
• 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
• ízlés szerint porcukor
• 20 dkg mascarpone
• ízlés szerint rum
• 10 dkg gesztenyemassza
• ízlés szerint narancseszencia
Elkészítés
A muffinhoz a tejet a kakaóval és a cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a tojást, az olajat/vajat, majd legvégül a sütőporral elkevert lisztet. A papírkapszlival bélelt mélyedésekbe kanalazzuk, a tetejére csokoládépasztillákat/aprított csokoládét szórunk. 160 °C-on 20 percig sütjük, vagy addig, amíg a teteje megreped. Amíg hűl a muffin, elkészítjük a krémet. A mascarponét robotgéppel kissé kihabosítjuk, majd beleszórjuk a gesztenyemasszát is. Ízlés szerint tehetünk bele még porcukrot, rumot, narancseszenciát. Nem szabad sokáig keverni, mert “szétesik”. A habos krémet nyomózsákból csillag mintában rányomjuk a muffinok tetejére, erre szórhatunk még díszítőcukrot, kakaóport, csokoládéreszeléket.
A cikk a Nők Lapja konyhában jelent meg.
Csokoládés-narancsos muffin
Hozzávalók:
• 225 g liszt
• negyed kiskanál sütőpor
• negyed kiskanál szódabikarbóna
• 125 g megolvasztott vaj
• 15 dkg cukor
• 2 tojás
• egy narancs leve és reszelt héja
• 100 ml joghurt
• 100 g csokoládépasztilla
A csokoládémázhoz:
• 100 g étcsokoládé
• egy kiskanál olaj
Elkészítés:
Keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban keverd össze a tojást a cukorral. Öntsd hozzá a megolvasztott vajat, a kefirt, egy narancs levét és reszelt héját.
Add hozzá a csokoládépasztillákat, keverd el, és kanalazd a muffinformába. Előmelegített sütőben 25 perc alatt süsd készre.
Amikor kihűlt, a tetejét kend meg olvasztott csokoládéval. Ehhez egy kiskanál olaj hozzáadásával mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött olvaszd fel az étcsokoládét.
Almáspite-muffin – Dubrovecz Emese receptje
Hozzávalók:
• 15 dkg liszt
• 15 dkg barna cukor
• fél kiskanál sütőpor
• fél kiskanál szódabikarbóna
• 2 tojás
• 2-3 evőkanál tej
• 125 g megolvasztott margarin
• 2 darab édes alma
• 10 dkg dió apró darabokra zúzva
• 1 kiskanál fahéj
A mascarponekrémhez:
• 250 g mascarpone
• 80 g puha margarin
• 3-4 evőkanál porcukor
Díszítéséhez:
• porcukorral összekevert darált dió
Elkészítés:
A muffinformákat vajazd ki, majd szórd meg liszttel, vagy béleld ki a formát papírkapszulával.
Hámozd meg az almát, a húsát vágd fel apró kockákra.
A lisztet keverd össze a sütőporral, a szódabikarbónával, egy csipetnyi sóval, fahéjjal.
Add hozzá a durvára darabolt diót és a kockára vágott almát.
A cukrot keverd habosra a tojásokkal, add hozzá a felolvasztott, puha vajat és 2-3 evőkanál tejet. Ezt fakanállal keverd össze a lisztes keverékkel, forgasd át, és kanalazd a muffinformákba. A formát csak a 2/3 részéig töltsd meg, különben a tészta túlságosan kidagad a formából.
200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt elkészül. Végezz tűpróbát.
Amikor kihűlt, kend meg vajas mascarponekrémmel. Ehhez a puha margarint keverd össze a mascarpone sajttal, ízesítsd 2-3 evőkanál porcukorral. A tetejét szórd meg porcukorral elkevert darált dióval.
Fogyasztásig tárold a hűtőben.
Rövid útmutató a muffin sütéséhez
|