Az alaprecept
Hozzávalók:
1 tojásfehérje
1 kávéskanál ecet (a legjobb, ha borecetet használunk)
3 evőkanál porcukor
1-2 csepp citromlé
Ez a hagyományos habcsók receptje, de aki akar, az a cukor helyett adhat hozzá meleg cukorszirupot, akkor egy kicsit más állagú desszertet kap. A tojásfehérjét félkemény habbá verjük, majd alacsonyabb fokozaton hozzáadjuk a cukrot. A végén, amikor már fényes és kemény, hozzáadjuk az ecetet és a citrom levét. 160 fokos sütőben, lehetőleg nyitott ajtónál kiszárítjuk. Az igazán szép habcsók hófehér, ehhez viszont türelem kell, amint feljebb vesszük a hőfokot a sütőben, a széle vagy a csúcsa barnulni kezd.
Koszorú habcsókból
A fent leírt recept alapján elkészítjük a habcsók alapját, majd nejlonzacskóba töltjük, és maximum 1 centi átmérőjű lyukat vágunk rá. Sütőpapírral kibélelt tepsibe 2 centi átmérőjű csúcsos tetejű halmokat nyomunk úgy, hogy egymáshoz érjenek, majd sütőben megsütjük.
Csokis-meggyes habcsóktorta
Hozzávalók:
4 tojásfehérje
10 ek. porcukor
2 ek. kakaóport
3 tk. ecet
1 ek. keményítő
Hozzávalók a krémhez:
250 g mascarpone
5 ek. porcukor
0,5 dl rum
1 narancs reszelt héja
0,5 üveg meggybefőtt lecsepegtetve
1 ek. kakaópor
A habcsók alapját a szokott módon elkészítjük, annyi kiegészítéssel, hogy a porcukrot elkeverjük a kakaóporral, a keményítőt pedig az ecettel. Ettől a habcsók belseje kicsit szivacsos, nyúlós lesz. A masszából két egyforma méretű, befelé mélyülő korongot halmozunk a sütőpapírral kibélelt tepsire, majd 160 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Lehetőség szerint a sütőben hagyjuk kihűlni.
A mascarponét habosra keverjük a porcukorral, a rummal és a narancs reszelt héjával. A felét az egyik habcsókra halmozzuk, rápakoljuk a meggyet és megszórjuk a kakaóporral. Majd jöhet rá a másik habcsók és újra a krém. Igény szerint csokiforgáccsal díszíthetjük.
Habcsókbonbon
Hozzávalók:
1 adag habcsókmassza
2 dl tejszín
20 dkg csokoládé
1 ek. instant kávé
A habcsókot a szokott módon megsütjük, a tejszínben feloldjuk a kávét, majd lassú tűzön felmelegítjük. Beleadjuk a csokoládét, majd állandóan kevergetve felolvasztjuk. Néhány órán keresztül hűtjük. A kész csokikrémmel összeragasztjuk a habcsókokat, majd száraz, hűvös helyen tároljuk.