Készíts velünk karácsonyra hagyományos módon bejglit. Figyelj rá, hogy a tésztát legalább egy éjszakára, de még jobb, ha egész napra hűtőben kell hagynod pihenni, kelni. A leírás alapján körülményesnek tűnhet az elkészítés, mégis arra biztatunk, idén ezt a bejglireceptet próbáld ki. Nem fogsz csalódni, meglátod, fantasztikusan finom sütemény kerül az ünnepi asztalra.
A karácsonyi bejgli alaptésztájának hozzávalói
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 25 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl tejföl
- 5 dkg porcukor
- csipet só
Így készítsd el a karácsonyi bejgli alaptésztáját
A kimért liszthez szórd a sót. A puha vajat villával keverd a liszthez. Add hozzá az összemorzsolt élesztőt, a porcukrot, a tejfölt, végül a tojást. Kézzel vagy robotgép segítségével alaposan gyúrd össze a bejglitésztát, majd formálj belőle négy cipót. Tedd zacskóba vagy fóliába, és legalább egy éjszakát a hűtőszekrényben pihentesd.
A karácsonyi bejgli töltelékének elkészítése
Hozzávalók mákos töltelékhez
- 20 dkg finomra darált mák
- 20 dkg porcukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 10 dkg rumba áztatott mazsola (elhagyható)
- 1 tojás a kenéshez
A mazsolát áztasd néhány percig a rumban. A hozzávalókat alaposan keverd össze, végén add hozzá a mazsola felét a bejglitöltelékhez. Ha túl száraz lenne, pici tejet vagy vizet önts még hozzá. Akkor jó a töltelék, ha még morzsás, de összenyomva már összeáll.
Hozzávalók a diós töltelékhez
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- a rumba áztatott mazsola másik fele
- kevés tej
A mákoshoz hasonlóan dolgozd össze a diós bejgli töltelékének hozzávalóit. A töltelékeket elkészítheted a sütés napján is. Ha a tésztával együtt készült, természetesen azokat is a hűtőszekrényben tárold.
Süsd készre a karácsonyi bejglit
Másnap nyújtsd ki mind a négy tésztát nagyjából 3 milliméteres vastagságra. A széleket ujjaiddal picit vékonyítsd. Szórd egyenletesen a bejglitésztára a máktöltelék felét, majd a két végét visszahajtva tekerd fel. Kend meg a felvert tojással, és óvatosan helyezd a tepsire. Ugyanígy töltsd meg a másik mákos bejglit, és ugyanígy a két diósat. Villával szurkáld meg a tekercsek tetejét.
175 fokra előmelegített sütőben pirosra süsd a süteményeket. Miután kihűltek, szeletelheted, vagy fóliába csomagolva, hűvös helyen napokig frissek maradnak.
További bejglireceptek az NLCafén
- Így készül 10 lépésben a bögrés bejgli
- Készíts különleges bejglit karácsonyra
- A nutellás bejglit a gyerekek is imádni fogják
Fotók: Pinterest