Láttuk már a Sütit akarok! bloggerének villantós desszertjét, Maimóni kreatív bejglitortáját és a Rupáner-konyha háziasszonyának karácsonyi ischlerét, ma pedig a Csak a Puffin bloggerének két aktuális kedvencét hoztuk el: a citrusos töltelékkel töltött saját készítésű csokit és a karácsonyi házi pilóta kekszet, ami annyira finom, hogy “van olyan olvasóm, aki a krémből 2, azaz kettő kilogrammnyi adagot készített nemrég“. Szépen becsomagolva a keksz és a csoki is tökéletes gasztroajándék lehet.
Citrusos–fehér csokis töltött csokitábla házilag
Hozzávalók 2-3 tábla csokihoz:
- 15-20 dkg étcsokoládé
A töltelékhez:
- 10 dkg fehér csokoládé
- 1 lime (zöldcitrom) reszelt héja /használhatunk lime helyett citromot vagy narancsot is
- 0,3 dl habtejszín
1. Az étcsoki 2/3-át vízgőz felett vagy kis lábasban kicsi lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és beletördeljük a maradék csokit, és addig kevergetjük, míg az is teljesen megolvad. Kikenjük vele a csokitáblaformát, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
2. A krémhez a tejszínt egy kis lábasban felmelegítjük, majd beletördeljük a fehér csokit, és kevergetve összeolvasztjuk. Hozzáadjuk a lime reszelt héját, elkeverjük, majd hűlni hagyjuk.
3. Ha megdermedt a csoki, kivesszük a hűtőből, megtöltjük a krémmel, visszatesszük a hűtőbe kb. 10 percre, majd újraolvasztjuk a maradék étcsokit és befedjük vele a krémet precízen, hogy mindenhova jusson.
4. Hűtőben megdermesztjük, majd kipattintjuk a formából, és kész is.
Karácsonyi pilóta keksz házilag
Hozzávalók a világos kekszhez:
- 300 g finomliszt
- 80 g porcukor
- 180 g hideg vaj
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tojás sárgája
- 2 ek. tejszín
- 1 tk. sütőpor
- fél mk. őrölt fahéj/gyömbér
Hozzávalók a kakaós kekszhez:
- 300 g finomliszt
- 100 g porcukor
- 180 g hideg vaj
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 tojás sárgája
- 1-2 ek. tejszín
- 1 tk. sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
- 20 dkg vaj megolvasztva
- 6 dkg kakaópor
- 15 dkg porcukor
- 1-2 narancs reszelt héja
- 1 tk.mézeskalács fűszer (elhagyható)
1. Először elkészítjük a tésztákat. A világos tészta hozzávalóit kimérjük és összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1 órára.
2. Elkészítjük a barna tésztát is: az alapanyagokat kimérjük és összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1 órára.
3. Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és sütipecsétes kiszúróval kiszaggatjuk – persze nyilván lehet sima pogácsaszaggatóval is szaggatni, csak akkor nem lesz ilyen szép hóemberes, hókristályos, fenyőfás:)
4. 180 fokos sütőben 12-15 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni a kekszeket.
5. Elkészítjük a krémet: az olvasztott vajat kikeverjük a kakaóporral, porcukorral, mézeskalács fűszerrel és a narancshéjjal. Ha simára kevertük, hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
6. A kihűlt kekszeket összeragasztjuk a krémmel, és kész is az isteni finom kekszünk!
Csak a Puffin további gasztroajándékai:
- Adjunk sütit ajándékba! Muffin befőttes üvegbe zárva
- Narancsos-áfonyás karácsonyi ajándékkeksz
- Bounty-gombóc egyszerűen
Még több ajándék a konyhából:
- Ínyenc ajándékok a konyhából
- A legegyszerűbb gasztroajándék: a csokifrizbi
- Még 3 ajándék a konyhából
- 10 remek gasztroajándék a konyhából