Mézeskalács

Az utolsó pillanatban: még 3 ajándék a konyhából

A konyha a legmegbízhatóbb terep, ha saját készítésű ajándékot szeretnénk gyártani. Az utolsó utáni pillanatban járunk, úgyhogy itt az idő nekiállni a készülődésnek.

Jól illik sajtok, húsos ételek, vagy valamilyen gabonaköret kísérőjeként.

Céklás, narancsos csatni

Hozzávalók (3 x 125 ml-es üvegekhez):

  • 15 dkg cukor
  • 4 db cékla
  • 1 db narancs leve
  • 1 db alma
  • fél kiskanál szegfűszeg
  • fél kiskanál fahéj
  • fél kiskanál koriandermag
  • 1,5 dl vörösborecet
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dkg barnacukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Hámozzuk meg a nyers céklákat és vágjuk fel gyufaszál vastagságúra! Hámozzuk meg az almát és egy nagy lyukú reszelőn reszeljük át! Keverjük össze a céklát és az almát, majd adjuk hozzá az apróra vágott lila hagymát, öntsük hozzá a narancs kifacsart levét és a vörösborecetet. Keverjük bele a cukrot, a fűszereket, és egy óra alatt főzzük puhára! Öntsük sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztban (újságpapírba csomagolni, majd takaróval lefedni) hagyjuk teljesen kihűlni.

Remek akár a reggeli vajas kenyérhez, foszlós kalácshoz, amerikai palacsintához vagy húsos ételek mellé.

Forraltbor-zselé

Hozzávalók (4 x 125 ml-es üveghez):

  • 40 dkg cukor
  • 3 dl vörösbor
  • 2 rúd fahéj
  • 1 kiskanál szegfűszeg
  • 4 db alma
  • 1 db narancs leve
  • 1:1 dzsemfix
  • 2 db csillagánizs
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az almákat mossuk meg alaposan! Vágjuk ki a magházukat és szeleteljük fel őket nagyobb darabokra! Öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá a fűszereket, a bort, a narancs kifacsart levét és forraljuk fel! 
Egy szitát béleljünk ki gézzel és szűrjük át rajta a boros gyümölcslevet! Hagyjuk lassan lecsöpögni. 
Keverjük össze a cukrot az átszűrt lével: 6 decihez kb. 40 dkg cukor kell. Adjuk hozzá a zselésítő port is és forraljuk össze! Kevergetve főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Öntsük sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztban (újságpapírba csomagolni, majd takaróval lefedni) hagyjuk teljesen kihűlni.

Mákos tojáslikőr

Hozzávalók:

  • 4 db tojássárgája
  • 5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál darált mák
  • 18 dkg porcukor
  • 2 dl 70%-os alkohol
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Keverjük krémesre a tojások sárgáját a porcukorral!
Forraljuk fel a tejszínt a mákkal, majd hagyjuk hűlni! Amikor langyos, keverjük össze a tojásos masszával.  Egy pillanatra tegyük vissza a tűzre, hogy kissé felmelegedjen, folyamatosan keverjük. Tegyük félre hűlni, majd keverjük bele az alkoholt. Töltsük át üvegekbe és hűtőben tároljuk!

Még több ajándéktipp itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top