A karácsonyi gyümölcskenyér a színes kandírozott gyümölcsöktől és az illatos téli fűszerektől kiváló ünnepi fogás lesz. A klasszikus gyümölcskenyér receptjét már ismerjük, így most 3 kevésbé ismert receptet hoztunk.
Királyszelet
Hozzávalók:
- 150 g margarin/vaj
- 5 db tojás
- 150 g cukor
- 100 g durvára vágott dió
- 1 csomag mazsola
- 150 g finomliszt
- 1 csomag sütőpor
A tojások sárgáját a margarinnal és a cukorral habosra verjük. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a diót, a mazsolát, végül a tojások felvert fehérjét. Kivajazott és kilisztezett őzgerincformába öntjük és 40-45 percig 170 fokon sütjük tűpróbáig. Kihűlés után a tetejét bevonhatjuk porcukorral vagy csokoládémázzal.
Csokoládés püspökkenyér
Hozzávalók:
- 7 tojásfehérje
- 180 g cukor
- 160 g liszt (lehet finomliszt és rozsliszt keverve)
- 2 maréknyi a magokból és aszalt gyümölcsökből (dió, mandula, mazsola, aszalt áfonya apróra vágva)
- 50 g étcsokoládé, apróra törve
A tojások fehérjét a cukorral nagyon kemény habbá verjük, majd lassan hozzáforgatjuk a liszteket. Hozzáadjuk az apróra vágott diót vagy mandulát, aszalt gyümölcsöt és az apróra tört csokoládét. Őzgerinc formát vagy kisebb kenyérformát kilisztezünk és előmelegített sütőben a kenyeret (160 fokon) kb. 40 percig sütjük. Akkor sült meg, ha a fapálcika szárazon jön ki a kenyérből.
Vegán gyümölcsös sütemény
Hozzávalók egy 18 cm-es kerámia sütőformához:
- 225 g finomliszt vagy teljes kiőrlésű liszt (esetleg fele-fele)
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 175 g lágy barna cukor
- 200 g vegyes aszalt gyümölcs (aszalt barack, mazsola, áfonya)
- 100 g kandírozott narancs
- 50 g mandulaliszt vagy őrölt mandula
- 225 ml víz
- marék zabpehely
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra és kibélelünk egy 18 cm-es sütőformát sütőpapírral. Egy nagy tál felett átszitáljuk a lisztet a sütőporral és a fűszerrel, és hozzáadjuk a zabpehely kivételével a többi hozzávalót is. Fakanállal vagy robotgéppel 2 percig keverjük. Sütőformába kanalazzuk, megszórjuk a zabpehellyel a tetejét és kb. 50 percig sütjük. Ellenőrizzük, hogy átsült-e, és ha tisztán marad a közepébe szúrt hústű, akkor elkészült a sütemény. Hagyjuk a sütőben hűlni, távolítsuk el róla a sütőpapírt. Fagyasztva akár 3 hónapig is eláll.
Olvashatsz további gyümölcskenyérrecepteket az NLCafén:
- Karácsonyi gyümölcskenyér háromféleképpen
- A legegyszerűbben elkészíthető bögrés gyümölcskenyér
- Így készül a karácsonyi gyümölcskenyér – videó
- Tökéletes vacsora: szilvás gyümölcskenyér