Karácsonykor mindenki igyekszik kitenni magáért. A házilag készült fenséges fogások összehozzák a családot, hogy azután áldott karácsonyt kívánjunk egymásnak. Odáig azonban gondos előkészületek sora vezet a konyhában. Minden karácsony lelke e “titkos” szeretetműhely, ahol az igazi meglepetések készülnek, az isteni illatok pedig gyengéden belopóznak a szomszédokhoz is. Emlékszel még? Amikor gyermekkorodban, a nagyival kettesben szorgoskodtatok, akárcsak két angyalka. Ma pedig már te készíted a karácsonyi asztalra az ünnepi pulykát!
Fűszervajas töltött pulyka
6-8 személyre
Sütési idő: 3,5 óra + pihentetés
Hozzávalók:
A pulykához:
- kb. 6 kg-os pulyka
- 125 g Lurpak enyhén sózott puha vaj
- 1 kis marék apróra vágott petrezselyem
- 1 púpozott evőkanál apróra vágott rozmaring
- 3 vöröshagyma, hámozva és félbe vágva
- 3 közepes sárgarépa, hámozva és harmadolva
- 3 szál zeller, három részre vágva
- 1 fej fokhagyma, félbevágva
- 2 babérlevél
- egy nagy csipet frissen őrölt bors
- egy nagy csipet tengeri só
A töltelékhez:
- 300 g darált sertéshús
- 2 nagy sonkahagyma apróra vágva, üvegesre párolva, majd hűtve
- 2 szál zeller apróra vágva, üvegesre párolva, majd hűtve
- 1 kis marék apróra vágott zsálya
- 1 nagy marék aszalt áfonya, apróra vágva
- 1 nagy marék dió, aprítva
- 1/2 teáskanál szegfűbors
- 2 marék zsemlemorzsa
- 1 tojás, felverve
- 1 kisebb narancs héja
- egy nagy csipet frissen őrölt bors
- egy nagy csipet tengeri só
A mártáshoz:
- 25 g Lurpak enyhén sózott vaj
- 25 g sima liszt
- 100 ml csirkehúsleves
- 100 ml száraz fehérbor
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.
Egy tálban keverjük össze a töltelék hozzávalóit. Egy másik tálban készítsük el a fűszervajat a puha vajjal, az apróra vágott petrezselyemmel, a rozmaringgal, és ízesítsük sóval, borssal.
2. A pulykát töröljük szárazra, majd a fűszervaj felét kenjük a bőre és a húsa közé.
Töltsük a pulyka hasüregébe a tölteléket, majd tűzzük össze a bőrt az üregnél. Dörzsöljük át a maradék vajjal a bőrét, és szórjuk meg sóval és borssal.
3. Tegyük a hagymát, fokhagymát és a zöldségeket egy sütőedénybe. Tegyük a pulykát a zöldségek tetejére, fedjük le lazán fóliával, és toljuk be az előmelegített sütőbe 15 percre. Azután vegyük le a sütő hőmérsékletét 160 °C-ra.
4. Két óra elteltével vegyük ki a pulykát a sütőből, locsoljuk meg az olvadt fűszervajas keverékkel, és fólia nélkül toljuk vissza. Ezután 20 percenként locsolgassuk. A teljes sütési idő 3,5 óra, de kisebb pulykánál ez az idő kevesebb.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a pulyka jól átsült-e. Akkor van készen, ha a szaft átlátszó.
5. Tegyük át a pulykát egy tálra. Fedjük le dupla fóliával, majd pihentessük legalább fél órát.
6. A mártás elkészítéséhez öntsük át a szaftot egy szitán, a zöldséget passzírozzuk át rajta. Azután fölözzük le a szaft zsírját. A pulyka sütőedényét kis lángon tegyük a gázra, majd adjuk hozzá a vajat és a lisztet, és kevergessük folyamatosan.
Kézi habverővel lassan keverjük hozzá a bort, a pulykaszaftot és a csirkehúslevest. Keverjük csomómentesre, majd főzzük el a mártást felére-harmadára.
A karácsony Lurpak®–ot érdemel