Elég egyszer kipróbálni az otthoni kekszsütést, és egyből rá fogtok jönni, milyen jó móka. A kekszek tésztája egyszerűen, gyorsan összeállítható, akár a gyerekekre is rábízhatjuk, aztán jöhet a formázás – kiszúrókkal vagy egyszerűen tenyérrel –, és már mehet is a sütőbe. Onnantól kezdve már csak egy kis türelem kell, hogy ki bírjuk várni, míg kihűl a keksz, és kezdődhessen a nassolás.
Kókuszos-aszalt meggyes keksz
Hozzávalók 20-25 db-hoz:
- 12 dkg zabpehely
- 8 dkg liszt
- 6 dkg kókuszreszelék
- 8 dkg aszalt meggy
- 6 dkg cukor
- 1 ek méz
- 2 ek tej
- 10 dkg puha vaj
- 1 mk sütőpor
A puha vajat kikeverjük a tejjel, a mézzel és a cukorral, majd hozzáadjuk a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket. Összekeverjük, majd beleszórjuk az aszalt meggyet és elkeverjük. A masszából diónyi gombócokat formázunk, tenyérrel ellapítjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. 180 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt világosbarnára sütjük.
Vaníliás-narancsos keksz fehércsoki-mázzal
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
- 280 g liszt
- 2 tojássárgája
- 80 g porcukor
- 1 tk sütőpor
- 1 narancs lereszelt héja
- 40 g extra szűz olívaolaj
- ½ vaníliarúd kikapart magocskái
- ½ kk őrölt gyömbér
- 60 g fehér csokoládé
- 2 ek világoskék díszítő cukor
A lisztet a sütőporral együtt egy keverőtálba szitáljuk. A porcukrot elvegyítjük a fűszerekkel, majd a liszthez keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és az olívaolajat, majd az egészet könnyen formázható masszává keverjük.
A tésztából kb. 3 cm átmérőjű gombócokat formázunk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe téve, 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
A kihűlt kekszek tetejét előbb olvasztott fehér csokoládéba, majd a díszítő cukorba mártjuk, és miután a csokoládé megszilárdul, a kekszeket fogyasztásig jól záródó fémdobozban tároljuk.
Kakaós keksz
Hozzávalók 2 tepsihez:
- 25 dkg liszt
- 14 dkg cukor
- 1 db tojás
- 22 dkg vaj
- 9 dkg cukrozatlan kakaópor
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A hűtőből elővett masszát lisztezett gyúródeszkán lisztezett sodrófával több részletben kinyújtjuk, és kekszkiszúró formákkal különböző formákat szaggatunk belőle. A tepsire helyezzük őket, és ha megtelt a tepsi, kb. 12 perc alatt készre sütjük.
Csokis-diós zabpelyhes keksz
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
- 10 dkg zabpehely
- 8 dkg dió
- 10 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1 mk. szódabikarbóna
- 5-6 dkg étcsokoládé
A zabpelyhet és a dióbelet ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk. A vajat kikeverjük a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a darált zabpelyhet, diót és szódabikarbónát is. Az étcsokoládét apróra vágjuk és a tésztához adjuk. Összekeverjük, majd kiskanállal kupacokat adagolunk egy sütőpapírral bélelt tepsire – egymástól távol, hogy legyen helyük a növekedésre. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük.
Kókuszos keksz
Hozzávalók 15-20 db-hoz:
- 10 dkg liszt
- 1 db tojás
- 6 dkg vaj
- 2 csipet sütőpor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg porcukor
- csokibevonat: 5-8 dkg étcsokoládé
A puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az enyhén elhabart tojást és összekeverjük. A lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket összekeverjük, és a tojásos tál tartalmához adjuk. A masszát összekeverjük/gyúrjuk és hűtőbe tesszük 1 órára. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A hűtőből elővett masszából diónyi gombócokat formázunk, a sütőpapírra helyezzük és tenyérrel enyhén ellapítjuk őket. 12-14 perc alatt készre sütjük, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Ha ez megtörtént, előkészítünk egy tálcát, ami be fog férni a hűtőbe, és sütőpapírt terítünk rá. Vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét, majd kb. félig belemártjuk a kekszeket, lecsepegtetjük a felesleget, és a sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük. Ha megtelt a tálca, hűtőbe tesszük, ahol 10-15 perc alatt megdermed a csokoládé.
Gluténmentes csokis keksz (chocolate chip cookies)
Hozzávalók 10-12 db kekszhez
- 80 g rizsliszt + 60 g kókuszliszt + 60 g gesztenyeliszt keveréke (vagy 200 g gluténmentes lisztkeverék)
- fél teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál só
- 170 g cukor
- 2 teáskanál méz vagy juharszirup
- 140 g sótlan vaj
- 1 tojás
- 160 g étcsokoládé (65–85%-os kakaótartalmú, apró darabokra törve)
- A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük (liszteket, sót, szódabikarbónát).
- A cukorhoz keverjük a mézet vagy juharszirupot egy másik tálban, majd a vajat is. Mikor már habos állagúra kevertük (3-4 perc alatt), a vajas-cukros krémhez adjuk a tojást is, és másfél percig lassú sebességgel beledolgozzuk a tésztába.
- Végül a száraz, lisztes hozzávalókat is hozzáadjuk, majd kanállal beleforgatjuk a csokidarabokat.
- Ha ezzel végeztünk, fagyiskanállal vagy a tenyerünkkel golflabda méretű golyókat formálunk a tésztából és azokat a tepsire adagoljuk.
- A kekszeket 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük, 12-14 perc alatt. Ha már barnul a széle a kekszeknek, kivehetjük őket.
A receptet Molnár Orsolya, a Wannabe Chef bloggere készítette.
Fűszeres tallérok
Hozzávalók:
- 30 dkg vaj
- 50 dkg kristálycukor
- 5 evőkanál méz
- 2,3 dl víz
- 1 csapott evőkanál gyömbérpor
- 2 csapott evőkanál őrölt fahéj
- 1 csapott evőkanál őrölt szegfűszeg
- 1 kiskanál őrölt kardamom
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- csipet só
- 90 dkg finomliszt
A sziruphoz:
- 1,5 dl víz
- 15 dkg kristálycukor
1. A puha vajat a cukorral habosra keverjük, a mézet kb. 0,3 dl vízben felolvasztjuk, majd hozzákeverjük az előzőekhez.
2. A fűszereket, a sót és a szódabikarbónát is hozzákeverjük, majd apránként a 2 dl vizet és a lisztet dolgozzuk hozzá.
3. Jó sima tésztát gyúrunk belőle, majd ha már egyáltalán nem ragad, cipót formázunk belőle és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
4. Másnap előmelegítjük a sütőt kb. 210 fokra, és elkészítjük a szirupot: a vizet felforraljuk a cukorral.
5. Alaposan belisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és különféle formákat szaggatunk belőle.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kiszaggatott formákat és 5-6 perc alatt megsütjük.
7. A még forró sült kekszeket megkenjük a sziruppal.
Citromos cantuccini
Hozzávalók:
- 22 dkg liszt
- 1,5 kiskanál sütőpor
- 80 g puha margarin
- 12 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 citrom leve
- 1 evőkanál tej
Egy tálban keverd össze a lisztet a sütőporral. Egy másik edényben kézi habverő segítségével dolgozd krémessé a vajat a cukorral, és egyenként add hozzá a tojásokat. Facsard bele a citrom levét is, majd add a masszát a liszthez. Gyúrd addig, amíg a liszt és a vaj teljesen egybeolvad. Lazítsd a tésztát egykanálnyi tejjel. Hűtőszekrényben pihentesd a tésztát 20 percig.
Egy sütőlemezt takarj le sütőpapírral, és egyengesd el rajta a tésztát hosszúkás rúd alakzatúra, kb. 20 centi hosszú, 4-5 centi széles, nem túl magas téglalap formájúra.
175 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig.
Ekkor vedd ki a sütőből, és várd meg, míg kissé kihűl. Ezután vágd fel 1 centi vastagságú szeletekre, és fektesd el a sütőlemezen. Süsd további 10 percig.
Aszalt szilvás-fahéjas keksz
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 300 g liszt
- 100 g vaj
- 80 g porcukor
- 80 g puha aszalt szilva (mag nélkül)
- 1 tojás
- ½ vaníliarúd kikapart magocskái
- 1 tk sütőpor
- csipetnyi só
- 2 ek muscovado cukor
- 1 tk őrölt fahéj
Az asztalt szilvát finomra aprítjuk.
Kézimixer segítségével a vajat a porcukorral, a sóval és a vanília kikapart magocskáival krémes-habosra keverjük. Hozzácsorgatjuk a tojást, majd amikor ez teljesen elvegyül a cukros vajban, beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és hozzáadjuk az aszaltszilva-darabkákat is. Néhány másodperc alatt az egészet könnyen formázható masszává keverjük, amit ezután legalább 30 percre hűtőbe rakunk.
A fahéjat elkeverjük a muscovado cukorral.
Az aszalt szilvás kekszmasszából diónyi gombócokat formálunk, majd meghempergetjük a fahéjas cukorban. A gombócokat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, egy pohár aljával mindegyiket lelapítjuk egy kicsit, és 180 °C-ra előmelegített sütőben a kekszeket kb. 8 perc alatt készre sütjük.
Elkészítési idő: kb. 40 perc