Elegáns és finom: gyönyörű hófehér karácsonyi sütik

nlc | 2019. November 28.
Lehet, hogy fehér karácsony lesz, de az is lehet, hogy nem – ezt most még nem tudjuk, az viszont biztos, hogy az ünnepi asztal fehérbe borulhat hó nélkül is. Három gyönyörű, elegáns hófehér karácsonyi desszertet hoztunk.

Fehér csokis diótorta

Elegáns és finom: gyönyörű hófehér karácsonyi sütik

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:

Krém:

1. A tortaformát kivajazzuk és kilisztezzük, a diót finomra daráljuk. A vajat/margarint a cukorral fehéredésig keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk a darált diót, elkeverjük.

2. Fokozatosan hozzákeverjük a szódabikarbónával, sütőporral, sóval elegyített lisztet, hogy homogén masszát kapjunk. Két részre osztjuk, és a tortaformába öntve, 180 °C-ra előmelegített sütőben, darabonként 15-20 perc alatt készre sütjük a tortalapokat. Sütés után a formából kiborítva rácson hagyjuk teljesen kihűlni őket.

3. A krémhez a fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez 15 dkg olvasztott csokoládét használunk, a maradékot kb. 1 mm vastagon elkenjük egy tiszta sütőlapon, hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen. A mascarponét robotgépben habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lágy, olvasztott fehér csokoládét, homogénre keverjük.

4. Összeállítjuk a tortát: az alsó lapra néhány evőkanál krémet töltünk, rátesszük a másik tortalapot, a lapos oldalával felfelé, és az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel.

Narancsos-kókuszos golyók

Hozzávalók kb. 25 golyóhoz:

A mascarponét kikeverjük a narancsok reszelt héjával, a porcukorral és a narancslével, majd a legvégén hozzákeverjük a darált kekszet is. Hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Tálalás előtt diónyi golyókat formázunk a masszából, és kókuszreszelékben hempergetjük meg.

Vaníliás kifli

Hozzávalók 2-3 tepsihez:

1. A hozzávalókat egy tálba mérjük és jól összegyúrjuk. Kb. egy órán át hideg helyen pihentetjük, majd elkészítjük a kis rudakat. Lecsippentünk egy darabot a tésztából, lisztezett deszkán kézzel hosszú, vékony hurkává sodorjuk. Kb. 1 cm vastag hurkát kapunk, és ezt 4-6 cm-es darabkákra vágjuk, kicsit a végeit behajtjuk és tepsire rakjuk.

2. 180 fokon 8-10 perc alatt világosbarnára sütjük. A kész kifliket vaníliás porcukorban meghempergetjük.

Exit mobile version