Mézeskalács

Mézeskalács kisokos: a legegyszerűbb recept és II. Erzsébet verziója

Az adventi időszak és a karácsony a mézeskalács szezonja. Ettől az édességtől sokan félnek, mivel a tésztájával – ha nem figyelünk az adagokra vagy a pihentetési időre – nem olyan könnyű dolgozni, ám pánikra semmi ok! Elhoztuk a legegyszerűbb mézeskalács receptjét, és még ezernyi érdekességet!

Alaprecept, ami mindenkinek sikerülni fog

Bosszankodás helyett érdemes a legegyszerűbb mézeskalácsreceptet lekövetni, s még a kezdőknek sem fog gondot okozni ez a kissé ragacsos édesség!

Hozzávalók

  • 125 g folyékony méz
  • 200 g porcukor
  • 1 tasak Vanillin cukor
  • 150 g lágy vaj vagy margarin
  • 4 ek. tej
  • 400 g búzaliszt
  • 100 g étkezési keményítő
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék

Egy főzőedényben felmelegítjük a mézet, a cukrot, a vanillincukrot, vajat és a tejet, amíg a méz és a cukor meg nem olvad. Várunk, majd a kihűlt masszához hozzáadjuk a többi hozzávalót, robotgéppel sima tésztává gyúrjuk. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, és kiszúróformával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük, majd a sütőpapírral együtt egy sütőrácson hagyjuk kihűlni. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

A cukormáz titka

A cukormáz három elemből áll:  pasztőrözött tojásfehérje, átszitált porcukor, citromlé. Pont. Nincs tovább. A tojásokat mindig közepes fokozaton verjük habosra, majd alacsonyabbon folytassuk, miután hozzáadtuk a cukrot. Pár perc múlva jöhet a citromlé, és további 8 percig hagyjuk dolgozni a robotgépet. Ha nem fogy el az összes cukormáz, még három napig tárolhatod a hűtőben. Fontos, hogy a porcukrot mindig szitáljuk át, és ne az időn akarjunk spórolni!

mézeskalács

A cukormáz a mézeskalács csipkéje! Ne hagyjuk le róla! (Fotó: iStock)

Érdekesség a mézeskalácsról

  • Még a brit királyi család tagjai is imádják a mézeskalácsot, amiből rengeteg fogy el náluk az ünnepek alatt. Egy korábbi interjúban kiderült, hogy II. Erzsébet szakácsai a tésztát a sütés előtt egy éjszakán át pihentetik, majd miután formára vágták, még egy órára beteszik a hűtőbe – így biztosan megőrzi alakját.
  • A mézeskalácsnak Nagy-Britanniában még napja is van, mégpedig december 12-én. 2018-ban ezen a napon megépítették mézeskalácsból a Harry Potterből ismert Roxfort épületét – a sütemény 28 kilót nyomott, teljes mértékben ehető volt, és összesen 30 órát dolgoztak vele.
  • Karácsonykor hódít a mézeskalács és a tojáslikőr. De mi lenne, ha ezt a két finomságot ötvöznénk egyetlen karácsonyi „desszertben”? Valakinek bizony már eszébe jutott, és elkészült a mézeskalácsos tojáslikőr.
  • A gyerekek körében is nagy kedvenc a mézeskalács, akárcsak a palacsinta. Ezt a két édességet párosítani nem lehetetlen, ám utána készüljünk fel a cukorsokkra! Tulajdonképpen hagyományos amerikai palacsintát készítünk, aminek a tésztájához mézeskalácsfűszert is adunk, végül pedig a nagyobb mézeskalácsformában sütjük ki.

Kiemelt kép: iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top