A krémes, édes tojáslikőrt többnyire csak karácsonykor isszuk, akkor viszont rendesen, ugyanis tuti, hogy minden nagymama bekever néhány méretes üveggel! Ha a tojáslikőrből annyi van, hogy feltölthetnénk vele egy gyerekmedencét, kortyolgatás helyett másra is felhasználhatjuk: készíthetünk belőle például ilyen pofonegyszerű, omlós kekszeket.
A legjobb dolog, hogy duplán érkezik a boldogság, tojáslikőr ugyanis kerül a tésztába és a mázba is, a második legjobb pedig, hogy jó előre elkészíthető, hiszen légmentesen záródó dobozban sokáig eláll!
Hozzávalók:
A kekszhez:
- 1 csésze vaj megolvasztva
- 2 csésze cukor
- 1 csésze tojáslikőr
- 5 és fél csésze liszt
- 1 tk. sütőpor
- 3/4 tk. szerecsendió
A mázhoz:
- 1/4 csésze olvasztott vaj
- 3 csésze porcukor
- 1/3 csésze tojáslikőr
Elkészítés:
1. Egy nagyobb tálban keverjük habosra a vajat a cukorral. Ezután keverjük bele a tojáslikőrt is.
2. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, sütőport és szerecsendiót, majd keverjük bele a tojáslikőrös krémet fokozatosan adagolva.
3. A tésztából készítsünk 4 hengert, és fagyasszuk le éjszakára.
4. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tésztából vágjunk fél centi vastag korongokat. 8-10 perc alatt süssük készre őket!
5. Készítsük el a mázat: először keverjük habosra a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot és a tojáslikőrt is, míg sűrű krémet nem kapunk. Vonjuk be vele a kekszeket és tegyük őket légmentesen záródó dobozba, hogy sokáig elálljanak.